Извор:Фото: Профимедиа

ТРИК РУМУНСКИХ ДОМАЋИЦА: Спасите купус кад постане ГЊЕЦАВ

Извор: Нпортал

29.10.2025.

16:23

УМЕСТО да баците укисељене главице, можете једноставно да их спасите уз неколико старих, али ефикасних трикова које користе искусне домаћице из Румуније.

Најчешћи разлог зашто кисели купус омекша јесте недостатак соли у пресолцу. Управо со има кључну улогу у процесу ферментације, јер спречава развој бактерија које изазивају труљење и губитак чврстоће.

Како да спасите кисели купус

Извадите купус из буренцета и исперите га под млазом хладне воде.

Направите нову саламуру – на један литар воде додајте једну кашику морске соли. Ако имате веће буренце, пропорционално повећајте количину воде и соли.

BloombergAdria.com

 

Морска со ће зауставити развој бактерија и помоћи да купус поново постане чврст и свеж.

Рен и целер враћају свежину и укус

Још један проверен трик јесте да у буренце додате нарезан или изрендан корен рена. Рен има антибактеријска својства и помаже да се избистри мутан пресолац.

Поред рена, можете додати и неколико стабљика целера – он не само да побољшава арому, већ додатно ојачава главице купуса.

Тајна румунских домаћица

Румунске домаћице имају још један традиционални трик: претакање пресолца. Поступак се ради тако што се саламура преливањем “пусти да дише” – с једне посуде у другу, али са висине, како би се обогатила кисеоником.

BloombergAdria.com

 

На тај начин пресолац постаје бистрији, а купус добија пријатнији укус и мирис.

Ако је пресолац и даље превише мутан, не замењујте га одмах потпуно, већ поступно.

Правило које не смете заборавити

Буренце са киселим купусом увек чувајте на хладном месту. Висока температура убрзава ферментацију и може додатно омекшати купус, што доводи до губитка квалитета ваше зимнице.