Извор:Фото: Shutterstock, Профимедиа

ЧУВАРИ СРЦА: Пет јесењих намирница са списка кардиолога

Извор: Нпортал

04.11.2025.

08:37

АКО желите да током јесени и празника поведете рачуна о здрављу срца, постоји много укусних, домаћих јела која су и здрава и хранљива.

Кардиолози су открили које јесење намирнице пријају и телу и души, а добра су и за ваше срце.

"Када говоримо о исхрани која је добра за срце, најважније је да се фокусирамо на свеже воће и поврће, немасне протеине и интегралне житарице. Идеално је бирати намирнице богате влакнима и протеинима, а са мало натријума и засићених масти", објашњава др Метју Џ. Бочесе, кардиолог.

1. Бундева

"Бундева је богата влакнима, антиоксидансима и важним витаминима, а има врло мало натријума. Пробајте супе, чорбе или чили са бундевом, све су то одлични начини да искористите њене предности", каже кардиолог.

2. Бруснице

Било да их додате у салату или направите домаћи сос, ово кисело црвено воће права је ризница здравља.

"Бруснице садрже полифеноле који могу да побољшају функцију крвних судова и смање оксидативни стрес", каже др Бат.

Само се трудите да избегавате оне конзервиране, пуне шећера, које се често налазе у продавницама.

BloombergAdria.com

 

3. Јабуке

"Јабуке садрже витамине и полифеноле који смањују упале, снижавају крвни притисак и спречавају атеросклерозу, што на крају смањује ризик од кардиоваскуларних болести", објашњава др Џијана Романо, кардиолог.

4. Цвекла

Не постоји ништа боље од салате од цвекле током јесени. Према речима др Романо, цвекла садржи нитрате који помажу у снижавању крвног притиска тако што опуштају и шире крвне судове, олакшавајући проток крви кроз артерије. Иако није трајно решење за хипертензију, цвекла може бити драгоцен додатак исхрани.

BloombergAdria.com

 

5. Орах

Орах је одавно познат као савезник здравог срца, а често се налази у јесењим јелима.

"Орах садржи биљне омега-3 масне киселине и здраве масти које снижавају холестерол и побољшавају функцију срца", објашњава др Тарикшах Сајед, кардиолог.

(Мондо)