Извор:Фото: Профимедиа, Shutterstock

ДОКТОР ОТКРИВА: Које је НАЈГОРЕ ВОЋЕ које можете да поједете

Извор: Нпортал

10.11.2025.

12:48

УВРЕЖЕНО је мишљење да је воће добро за ваше здравље. Међутим, није свако воће подједнако здраво.

Угледни гастроентеролог са Харварда др Saurabh Sethi открио је које врсте воћа могу негативно утицати на варење и здравље црева. Док су неке вртсе воћа права ризница здравља, друга могу изазвати пробавне сметње и упале. Ево шта је открио.

Исхрана богата воћем често се препоручује као кључ здравог живота, али др  Sethi са Харварда упозорава да није свако воће подједнако корисно. Његова анализа показује како одређене врсте воћа могу негативно да утичу на ниво шећера у крви и здравље црева.

Које воће је на дну листе?

На последњем месту нашле су се презреле банане. Др  Sethi их назива „чоколадицама у жутој кори“ због високог садржаја шећера. Како банане сазревају, количина отпорног скроба и влакана опада, док се ниво шећера повећава, што може негативно утицати на ниво шећера у крви и здравље црева. Ипак, благо зелене банане, које садрже више влакана, добиле су оцену 5/10. Банане ће брже сазрети ако их држите у кухињи, где најбрже и проадну.

BloombergAdria.com

 

Које воће је најбоље за здравље?

На врху листе налазе се боровнице и нар. Ово воће је богато антиоксидансима који помажу у борби против слободних радикала, смањују упале и смањују ризик од болести попут дијабетеса и рака. Нар је посебно цењен због елагитанина, моћног полифенола који подржава здравље срца и смањује упалу, а за боровнице важи да најбрже чисте крвне судове од холестерола и триглицерида.

BloombergAdria.com

 

Шта је са осталим воћем?

Диње, крушке и јабуке нашле су се у средини листе, док су грожђе и поморанџе добиле ниже оцене. Иако грожђе садржи витамин Ц и калијум, његова нутритивна вредност је нижа у поређењу са другим воћем. Поморанџе су богате фолатом и антиоксидансима, али претерана конзумација цитруса може повећати ризик од рака коже, према једном истраживању.

Др  Sethi подсећа да је кључ умереност и правилан избор воћа. Иако су неки плодови здравији од других, разноврсна исхрана богата влакнима, антиоксидансима и витаминима остаје најбољи начин за очување здравља.

(Блиц жена)