Извор:Фото: Shutterstock

ТРИКОМ ДО КИСЕЛОГ КУПУСА ЗА ДВА ДАНА: Заборавите дуг процес

Извор: Нпортал

12.11.2025.

21:36

ЗИМА БЕЗ САРМЕ? Тешко да то ико од нас може да замисли. И док се свако хвали "најбољим рецептом", истина је да све почиње од савршено киселог купуса. Добра вест је да за то више није потребно ни буре, ни дуг процес чекања. Постоји неколико једноставних трикова који дају исти резултат брзо, лако и без грешке.

Брза метода за кишељење купуса

Очистите главицу купуса од спољашњих листова и издубите корен. У рупу сипајте малу шољицу сирћета и кашику соли, а затим лагано протресите купус како би се све лепо распоредило. Овако припремљену главицу ставите у кесу и убаците у замрзивач на два дана.

Када је извадите и пустите да се потпуно одмрзне, добићете савршено мекан и пријатно кисео купус, спреман за мотање сарми.

BloombergAdria.com

 

Ако више волите традиционалан укус, постоји и класичан, али поједностављен начин. Након што очистите купус и издубите корен, у удубљење сипајте со, па га ставите у већу посуду. Поред купуса убаците кришку хлеба, јер она помаже процесу ферментације.

Све затим прелијте врелом, благо посољеном водом (со додајте по укусу, али не претерујте) и поклопите. Држите посуду на топлом месту, а за неколико дана, највише пет, ваш купус ће бити спреман и лепо укисео.

Не само да ће кисели купус сарму и друга јела учинити неодољивим, већ ће цела кућа мирисати на ону праву зимску магију.

(Она.рс)