ТРИКОВИ ИСКУСНИХ ДОМАЋИЦА Како да вам уље не прска из тигања
25.04.2022.
20:56
ПРИЛИКОМ пржења хране сигурно вам се десило да испрскате уље по шпорету или одећи, или пак можда имате панику, па када кренете да стављате храну, штрецате се како вас уље не би испржило. Сада не морате да се бринете нити додатно да чистите. Постоје једноставни трикови којим се прскање може спречити, а ретко која домаћица зна за њих.
Зачин пре хране
Трик који спречава прскање уља је крајње лак - чим у тигањ додате уље, пре него што се загреје, додате и мало соли, а храну пре пржења добро осушите.
Важно је да намирнице које стављате на загрејано уље не буду влажне, јер управо комбинације влаге и врелог уља доводи до прскања. Просушите их и лагано, уз помоћ шпатуле, спуштајте у тигањ, са што мање висине.
Температура
Можда мислите како сте до сада постали експерт и како вам није потребан термометар да бисте препознали температуру уља, али изненадили бисте се колико грешите.
Наравно, можете то проверити помоћу комадића хлеба, тоста или умакањем дрвене варjаче - али ниједнa од ових метода није довољно прецизна и можете озбиљно оманути.
Права температура уља прави разлику између хрскавог, укусног јела и млитаве, уљем натопљене хране, па можда и није тако лоша идеја узети добар термометар за кување који ће вам увек тачно рећи када је уље спремно.
За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".