МНОГИ ГРЕШЕ Воду у којој се кувала тестенина не треба бацати
03.11.2022.
13:55
АКО бацате воду у којој се кувала тестенина, чините велику грешку.
Многи не знају да вода у којој се претходно кухала тестенина садржи велику количину скроба који сосевима даје савршену свиленкасту текстуру.
Кувари скробну воду називају још и 'текуће злато', управо зато што су свега две, три кашике довољне да било који сос претворе у најукуснији додатак тестенини.
Не само што је укуснији, сос због беличасте воде изгледа кремастије и лепше.
Воду у којој сте кували тестенину додајте сосу тек при крају његове припреме и имајте у виду да је течност од тестенине већ слана, па водите рачуна да вам сос на крају не буде превише слан.
Немојте додавати уље у воду, уместо тога у првих неколико минута добро промешајте тестенину и кувајте је на лаганој ватри.
Воду у којој се кувала тестенина можете искористити и на следеће начине:
За заливање биљака
- Вода од скроба, који је обично пун минерала и витамина, што помаже биљкама да расту
За прављење теста за пицу и хлеб
- Тесту даје јединствен укус
За кување пиринча
- Вода у којој се кувала тестенина може дати нови, богатији укус ако се користи за кување пиринча
За разређивање густог умака
- Додајте воду од скроба како бисте постигли жељену густину
За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".