Извор:Фото: Депозитфото

ПИЈЕТЕ ВИШЕ ОД 3 КАФЕ ДНЕВНО? Ево шта се дешава у вашем телу

Извор: Нпортал

26.10.2021.

18:38

ИСПИЈАЊЕ више од три шољице кафе дневно повезано је са бољом еластичношћу јетре, показали су резултати велике студије који су недавно објавили у стручном часопису "Clinical Gastroenterology and Hepatology".

Студија је вероватно досад најсвеобухватнији амерички увид у добробит конзумирања кафе када је посреди здравље јетре. Анализа се темељи на подацима Анкете о испитивању здравља и исхране на националном нивоу, у склопу које се од учесника тражило да одговоре на питања о својим прехрамбеним навикама.

Кључно је то што је године 2017. Анкета у истраживање укључила и ​​еластографију, испитивање еластичности јетре учесника, али не због сумње на могуће здравствене проблеме с тим органом већ у склопу свеобухватне процене.

Еластичност јетре

- У истраживању спроведеном 2017. и 2018. учествовало је 4.500 насумице изабраних испитаника којима је направљена еластографија (ФиброСкен). Учесници истраживања имали су 20 или више година, а просек је износио 48 година. 73 посто их је патило од прекомерне телесне тежине, што је отприлике национални просек - рекао је вођа студије, др Елиот Тапер, доцент гастроентерологије на Универзитету Мичиген.

BloombergAdria.com

 

Научници нису открили повезаност између конзумирања кафе и масне јетре, но пронашли су везу између конзумирања кафе и њене еластичности.

Код особа које су испијале више од три шољице кафе дневно еластограм је био бољи. Но тако повољно деловање кафе са кофеином на еластичност јетре није утврђено код особа које су конзумирале кафу без кофеина, премда је једна ранија британска студија открила превентиван учинак обе врсте овог напитка на развој хроничних болести јетре.Тапер каже да нови подаци иду у прилог клиничарима који пацијентима за одржавање еластичности јетре предлажу конзумирање кафе.

- Многи хепатолози широм света својим пацијентима препоручују пијење кафе. Они ће без сумње бити задовољни резултатима истраживања.

Ранија студија заснована на бази података из Уједињеног Краљевства такође је показала да се конзумација кафе може повезати са заштитом од хроничних болести јетре, но исто је важило и за кафу без кофеина, рекао је др Натан Дејвис, професор биохемије на Институту за здравље јетре и пробавног тракта на лондонском Универзитетском колеџу (УЦЛ).

BloombergAdria.com

 

Резултати обе студије, америчке и британске, упућују на позитиван учинак испијања кафе, али треба имати на уму да се болести јетре развијају годинама, чак и деценијама, казао је Дејвис.

- Управо због тога, да бисте одржали јетру здравом мој је савет - смањити унос у организам угљених хидрата и алкохола, одржавати пожељну телесну тежину и бити физички активан, што ће вероватно бити делотворније у спречавању настанка и развоја болести јетре од испијања додатне шоље кафе - саветовао је др Дејвис.

- У сваком случају, пацијентима са повећаним ризиком од развоја болести јетре који тренутно дневно конзумирају три и више шоља кафе било би мудро с таквом праксом и да наставе јер та количина кафе ипак успева активно да смањи њихове изгледе када је посреди развој тежих болести.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".