Извор:Фото: Профимедиа

Шта се дешава када свако вече поједете мало ШЕЋЕРА и СОЛИ?

Извор: Нпортал

05.09.2023.

17:11

КОМБИНАЦИЈА шећера и соли, има важну улогу у нашем организму.

Со, као и шећер, не препоручују се у већим количинама, јер тада могу бити штетни за здравље, међутим, то не значи да не постоји и њихова позитивна страна.

Људима који муку муче с несаницом ова комбинација, у одговарајућој размери, може пружити оно што им је у том тренутку неопходно, а тако недостижно – миран сан. Како то?

Шећер и со делују као „батерије“ за ћелије – глукоза омогућава директан доток горива у митохондрије, а равнотежа натријума у међућелијској течности омогућава правилно ћелијско дисање и производњу енергије.

BloombergAdria.com

Обе ове хранљиве материје су снажни прехрамбени алати за управљање стресом – шећер сигнализира телу да заустави производњу хормона стреса, који штети вашем метаболизму и узрокује несаницу. Со је такође важна за одржавање хомеостатског стања у ком се адреналин држи под контролом.

Треба напоменути да шећер не узрокује хиперактивност. Када се користи као терапијски прехрамбени алат, на овај начин, има управо супротан ефекат.

BloombergAdria.com

Дакле, ако сте међу онима који се често буде, посебно између 2 и 4 сата ујутру, и притом осећају како адреналин циркулише телом и онемогућава сан, комбинација шећера и соли за вас може бити спасоносна.

Познато је да је здрав и миран сан основа за добро здравље. Стога, није тешко закључити колико је важно добро се наспавати. Свакодневни стресови и бројне обавезе нас толико исцрпљују да недостатак сна може бити погубан за наш организам, па ово решење заиста представља спас.

BloombergAdria.com

Како направити успављујући прах?

Однос соли и шећера треба да буде 1: 5. Најбоље је користити нерафинисану морску (или хималаиску) со и квалитетни смеђи шечер. Помешајте 5 кашика шећера и 1 кашику соли и ставите у стаклену теглицу. То ће вам дуго трајати. Пред спавање (или у току ноћи кад се пробудите), промућкајте теглицу и под језик ставите, попут лека, мали прстохват те мешавине соли и шећера да се лагано отопи.

Ово је прави „магични прах за спавање“ и попут лека, овај чаробни прах поштедеће вас несанице!

(Атма)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".