ВЕЧИТА ДИЛЕМА: Црно или бело грожђе? Др Перишић дао одговор
29.10.2023.
09:31
ГАСТРОЕНТЕРОЛОГ др Војислав Перишић гостовао је у јутарњем програму где је говорио о томе које грожђе је здравије, црно или бело.
Црно грожђе је боље јер се испод корице налази већа концентрација антиоксиданса ресвератрол. Према томе, црна вина делују антиканцерогено и са нутритивног становишта, црно је боље - рекао је доктор Перишић на почетку разговора.
Грожђе такође спречава згрушавање крви, подстиче циркулацију и ублажава упалне болести црева. - Љуска се не вари, нема опстипације, столица ће вам бити перфектна. Вид се побољшава, масни плакови у крвним судовима нису упаљени јер грожђе спречава упалу плакова - објашњава доктор.
Најзначајнији минерали су манган и калијум, значајни су за наше кости, а има их много у грожђу. - Манган добро делује на корекцију анемије, манган, гвожђе и цинк делују заједно и праве витамин К, он ојачава кости - испричао је доктор.
Манган и калијум помажу и код депресије. - Мозак боље ради са манганом и калијумом. Манган је веома, веома значајан - закључио је доктор Перишић.