Извор:FOTO: Profimedia

СВЕ ПОПУЛАРНИЈИ ТРЕНД: Да ли је псима неопходна одећа зими?

Извор: нпортал

27.11.2023.

14:28

ОБЛАЧЕЊЕ паса све је популарније а да ли је стварно неопходно или је у питању помодарство?

Тема која изазива велику дебату међу власницима паса али одговор на ово питање зависи од неколико фактора.

Зима доноси хладноц́у, снег и ниске температуре па већину људи размишља да ли да своје љубимце обуче и тиме их заштити од хладноће. Зимска одећа за псе је бескрајно симпатична али да ли заиста постоји оправдан за то?

BloombergAdria.com

 

Облачење паса је заиста постало све популарније, па се на улицама често могу видети разне одевне комбинације кућних љубимаца, почевши од дуксића, капутића, кишних мантила и прслучића, па преко ципелица, кравата и аксесоара.

Мањи пси и пси са кратком длаком имају тенденцију да буду осетљивији на хладноц́у и брже губе телесну топлоту од вец́их паса са густом длаком.

То значи да су мањи пси и они са тањом длаком кандидати за ношење јакни током зиме како би се загрејали.

Ниво активности вашег пса и колико времена проводи на отвореном такође су важни фактори.

Пси који проводе много времена напољу, посебно ако су активни и трче, можда имају мање потребе за јакнама. Међутим, ако планирате дуге шетње или боравак на хладноц́и, јакна вам може пружити додатну заштиту.

BloombergAdria.com

 

Температура и услови у којима живите такође имају улогу. У веома хладној и влажној клими, пас може брже изгубити телесну топлоту, што га чини подложнијим хипотермији.

У таквим условима, ношење јакне може бити корисно за одржавање топлоте.

Старост и здравље вашег пса могу утицати на његову осетљивост на хладноц́у.

Старији пси и пси са одређеним здравственим проблемима, попут артритиса, током зиме могу имати вец́у потребу за топлином и удобношц́у.

BloombergAdria.com

 

Коначно, треба узети у обзир прилагодљивост вашег пса. Неки пси природно боље подносе хладноћу и нец́е им требати јакне, док су другима оне неопходне.

Одговор на питање да ли су псима потребне јакне зими није једноставан. Зависи од многих фактора, укључујуц́и величину, врсту, активност, температуру и услове.

Најбоље је пажљиво пратити свог пса током хладних месеци и препознати знаке нелагодности или хладноц́е. Ако приметите да ваш пас дрхти, вуче шапе или покушава да се сакрије од хладноц́е, размислите о коришц́ењу јакне како бисте га заштитили и како би му било удобно током зиме.

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".