ПОТПУНО ДРУГАЧИЈИ УКУС: Шта Турци стављају у кафу?
14.01.2024.
10:45
Сви који су боравили у Турској били су сведоци да они више пију чај него кафу.
Ипак, када је пију, а наравно није реткост, имају обичај да додају два састојка, која кафи дају посебну чар.
Наиме, они који су имали прилике да посете и турска села, ван познатих одмарлишта, били су изненађени када су видели у Турској како пију прву јутарњу кафу
Mештани ову кафу називају „напитком дугог живота“. Они једном недељно у домаћу кафу (турску) додају пола кашичице природног меда и мало лимуновог сока.
У Турској се сматра да овако спремљена кафа има умирујуће дејство на тело. Мед, који садржи фруктозу и глукозу, веома добро помаже јетри и смањује шећер у крви.
Лимун јача имунитет. Због свих ових корисних својстава, овај напитак се и зове „напитак дуговечности.“
Припрема: Закувајте средњу јаку кафу, а затим је преручите у шољицу. Када се мало прохлади додајте јој мед и неколико капи лимуна.
Овај напитак попијте барем једном недељно, не чешће од тога.
За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".