ПРСТЕ ДА ПОЛИЖЕШ: Старински рецепт за свадбарски купус
18.02.2024.
09:21
СВАДБАРСКИ купус је традиционално јело коме ретко ко може да одоли. Није компликовано за припрему, а укус је боговски и цела породица ће уживати.
За припрему свадбарског купуса биће вам потребни следећи састојци:
- 2 кг киселог купуса
- 1/2 кг свињског меса од плећке
- 1/2 кг јунећег меса од бута
- 1/2 кг сувих, меснатих, ребара
- 1/2 кг суве, меснате, сланине
- 1 већа главица црног лука
- 4 већа чешња белог лука
- 1 пуна кашика масти
- 1 кашика алеве паприке
- бибер у зрну
- ловоров лист
- вода
Припрема
Свадбарски купус је пожељно кувати у земљаном лонцу. У недостатку земљаног лонца посуду у којој се кува купус добро повезати алу фолијом.
У мању посуду ставити маст да се растопи. На загрејану маст додати, ситно, исецкани црни лук, да се пропржи. Склонити са ватре и додати алеву паприку. Промешати.
Кисели купус исећи на крупне комаде. Земљани лонац добро премазати машћу. На дно лонца ставити већи лист купуса и почети са ређањем састојака. Ред купуса - ред пропрженог лука са алевом паприком - ред меса... Додати по неко зрно бибера, бели лук и ловоров лист. Наставити ређање док се не потроше сви састојци и завршити купусом. Задњи ред купуса прекрити са већим листом купуса.
Сложени купус налити топлом водом, до две трећине лонца. Поклопити и на средњој температури пустити да проври. Затим смањити температуру да јело сасвим полако ври. Кувати четири сата. Ако је потребно јело посолити, биљним зачином, по укусу.