Извор:Фото: Shutterstock

РУСКИ ЛЕКАРИ ТВРДЕ: Најштетнији доручак,а Срби га често једу

Извор: Нпортал

11.07.2024.

18:35

РУСКИ лекари објаснили су која је храна најштетнија за доручак. Како кажу, ту спадају „инстант“ каше које драстично повећавају ниво шећера у крви, а такође и мусли, сокови и смутији.

Према речима стручњака, за јутарњи оброк најбоље су сложене комбинације протеина, масти, угљених хидрата и влакана. Лист „Известија“ одао је главне тајне укусног и здравог доручка.

Шта је штетно јести за доручак?

Нутрициониста Ина Кононенко упозорава да су „инстант“ каше најштетнији доручак. Она објашњава да повећавају ниво шећера у крви и да се затим ослобађа хормон инсулин, који снижава ниво шећера, и да је стога особа ускоро поново гладна.

На списку нездраве хране нутриционисте налазе се и мусли и житарице преливене млеком или соком, сендвичи, тост са џемом или чоколадом.

Поред тога, према речима лекара, ујутру не би требало да се уносе свеже цеђени сокови и смутији јер садрже велику количину шећера, што доприноси брзом повећању телесне тежине.

BloombergAdria.com

 

Правила здравог доручка

Лекари и нутриционисти посаветовали су шта је најбоље доручковати, а такође и објаснили да ли се ујутру могу уносити слаткиши и како пити јутарњу кафу без штете по здравље.

С тим у вези, руски хирург Владимир Станкевич истиче да је доручак обавезан оброк током којег мора да се уноси 25-30 одсто калорија од дневне норме. Како каже, то ће помоћи у регулисању апетита током целог дана, да се избегне преједање и сходно томе неће бити вишка килограма.

- Најбоље је доручковати 30 до 40 минута након буђења, у интервалу од седам до девет ујутро - оценио је лекар у интервјуу за „Известија“.

Према његовим речима, најздравију храну за доручак чине житарице са великим бројем спорих угљених хидрата који дуго неутралишу глад, јаја богата витаминима и минералима, хлеб од целог зрна и млечни производи извори који су извори витамина Д, калијума и калцијума.

Пиће је важан део менија за доручак, додаје стручњак. Људи који више воле кафу не би требало да је пију на празан желудац, јер садржај етеричних уља у њој иритира слузницу желуца, што може да изазове појаву симптома гастритиса.

BloombergAdria.com

 

- Кафу и чај најбоље је пити 20–30 минута након оброка. У то време храна ће се активно варити у желуцу и додатно деловање желудачног сока неће нанети штету слузници - објашњава експерт и саветује да да се пре доручка попије чаша воде — не превише хладне или вруће.

Слаткиши за добро јутро?

Станкевич тврди да људи који прескоче доручак једу 40 одсто више слаткиша током дана од оних који ујутро конзумирају праве угљене хидрате и протеине.

Међутим, ни за доручак не би требало да јести много слаткиша, упозорава он и истиче да је ујутру најбоље избегавати житарице и мусли са пуно шећера, заслађивача, као и свежа пецива. Са своје стране, нутрициониста Олга Лушњикова предлаже да уколико особа жели да се заслади, да је најбоље да то учини након главног оброка.

- Ако поједете парче торте за доручак, ситост ће брзо проћи и поново ће вам се јести. И неће бити ситости, а тело неће добити корисне супстанце - објашњава она.

BloombergAdria.com

 

Како је рекла, функција доручка није само уживање у храни. Пре свега, мора да се заситити тело и да му се пружи све што му је потребно: сложени угљени хидрати за енергију и снагу, протеини, као и праве масти за добро расположење.

Према њеним речима, мале количине слаткиша могу се јести готово у свако доба дана, осим касно увече.

Тајне укусног и здравог доручка

Лушњикова саветује да доручак буде што сложенији и засићен корисним супстанцама.

- То могу да буду сложени угљени хидрати, на пример каша – од хељде, пиринча, просоа, киное, овсена каша. То могу бити и протеини, односно парче врло мало посољене рибе, ћуретина или меко кувано јаје. Такође су потребне здраве масти, односно уље које користимо у каши, као и влакна - изјавила је она.

Дијетолог саветује својим клијентима да ујутру чешће једу рибу јер, како каже, тада тело брже апсорбује све хранљиве материје и витамине, укључујући омега-3, што је корисно за мозак. Риба се може комбиновати са сувим хлебом, зеленом салатом и било којим житарицама као прилог, додаје она.

BloombergAdria.com

 

- Још једна једноставна опција за доручак је хељда са маслиновим уљем и зачинским биљем, парче авокада и меко кувано јаје. Можете да направите и здрав сендвич, односно хлеб од целог зрна, песто од босиљка са орасима и маслиновим уљем и парче печене ћуретине. Брзо је, укусно и здраво - истиче докторка.

BloombergAdria.com

 

Истовремено, тренер Антон Хализов саветује да се за доручак једе каша са воћем или кајгана са хлебом без квасца прженим без маслаца и свежим поврћем. Од пића је боље изабрати зелени чај, морс (традиционални руски напитак од бруснице) или компот, али је куповне сокове најбоље потпуно искључити из исхране, додао је.

(Спутњик)