Извор:Фото: Профимедиа

Зашто се аутизам све више открива у зрелим годинама?

Извор: Нпортал

16.07.2024.

16:49

РАЗВИТКОМ МЕДИЦИНЕ и науке дошли смо до много нових сазнања. Самим тим све више је оних који добију своју дијагнозу у резлим годинама.

Већина аутистичних људи је добила дијагнозу у детињству, али има доста и оних који живе дуже не знајући како да препознају своје симптоме.

BloombergAdria.com

 

Има више разлога због којих се аутизам открива касније. У неким случајевима, знаци могу бити слаби, а појединици могу да развију механизме којима симптоме маскирају. Како се све више пише о аутизму и боље га разумемо, то више аутистичних одраслих људи добија тачну дијагнозу.

Захваљујући томе, више људи може да добије стручну подршку и прилагоди неке елементе свог живота у складу са својим стањем.

Дешава се, на пример, да тешкоће у друштвеном животу или на послу подстакну одраслу особу да се обрати стручном лицу, а притом се открије и дијагноза аутизма. То може да подстакне и промену посла или другачији однос породице и окружења.

Симптоми на које треба обратити пажњу су следећи:

  • тешкоће у одржавању конверзације
  • непријатност приликом контакта очи у очи
  • тешкоће у одржавању блиских пријатељстава
  • тешкоће у разумевању емоција других људи
  • анксиозност у друштву.

Рестриктивно или репетитивно понашање може указивати на аутизам - на пример, кад особа тешко прихвата промене у свом окружењу и ритуалима, за које је изузетно везана. Понекад има потребу да ређа неке предмете по специфичном распореду или прави невољне шумове, на пример, непрекидно се накашљава.

Веома често је реч о лљудима који имају супериорне способности у некој области, на пример, у математици, музици или сликарству. Са лакоћом памте - визуелно или звучно, у стању су да дуго чувају информације у меморији и уче ствари до детаља, али имају ограничено интересовање и уживају да се баве својим пословима сами.

Аутистичне особе су преосетљиве на сензорну стимулацију, сметају им мириси, светла или звуци које други толеришу. Код жена је аутизам понекад још и боље маскиран, јер оне боље савладавају различите социјалне ситуације него мушкарци, показала су истраживања.

Многи аутистични одрасли људи су успели да развију довољно комуникационих вештина да могу да живе независно. Међутим, и њима потребна подршка, нарочито ако се развије анксиозност или депресија уз основну дијагнозу.

Лепа & Срећна