Извор:Фото: АТА имагес

"Бајићу,нико није равнодушан на етничко чишћење Срба на КиМ"

Извор: Нпортал

11.08.2024.

21:18

"НЕ МОГУ да разумем да један озбиљан и искусан аутор попут Радоша Бајића посеже за таквим квалификацијама", наводи Карл у својој писаној изјави.

Глумац, сценариста и редитељ Радош Бајић у интервјуу за Курир коментарисао је одлуку Филмског центра Србије да његов сценарио "Чувар иконе Светог Ђорђа" већ други пут не добије финансијску подршку.

На његове оптужбе да је та институција слика и прилика свих болести српске кинематографије, политичког диктата, муљања и "ја теби, ти мени" комбинација реаговао је вршилац дужности директора ФЦС Иван Карл.

BloombergAdria.com

Озбиљан аутор, али...

- Радош Бајић, наш уважени глумац, редитељ, продуцент и сценариста, у разговору за Курир ме није директно именовао, али је као илустрација његових речи објављен мој анфас портрет, па делује да све нетачне квалификације изнесене на рачун ФЦС падају на моја плећа. Филмски центар Србије није болесна институција, није цензор, нити се запослени баве муљањем. Нико од нас није равнодушан на етничко чишћење нашег народа од стране Албанаца и не могу да разумем да један озбиљан и искусан аутор попут Радоша Бајића посеже за таквим квалификацијама - наводи Карл у својој писаној изјави.

Филмски центар, подсетимо, донео је предлог да се подржи снимање четири нова играна филма са укупно 150 милиона динара. Новац од државе добили су пројекти "Вера Кронер" Драгана Маринковића (Зилион филм), "Сестра" Ненада Огњеновића (Дакар), "Пресуда" Василија Никитовића (Кинооко филм) и "Вирус патолошке доброте" Предрага Личине (Стиглитз продуцтионс). Међу 35 који нису прошли био је филм по сценарију Радоша Бајића.

- Пројекте на конкурсима ФЦС разматрају комисије састављене од колегиница и колега изван ФЦС који имају своје биографије, имена и презимена. Радош Бајић то врло добро зна пошто је на прошлогодишњем конкурсу управо за филм "Чувар иконе светог Ђорђа", противно свим правилима и кодексима, послао не баш пријатну СМС поруку једном од чланова комисије, о чему постоји заведена службена белешка у ФЦС - наводи Карл и наставља:

BloombergAdria.com

- Запослени у ФЦС јесу увек на располагању свим нашим филмским радницима, па и Радошу Бајићу, јер су угледни међународни фестивали Талин и Москва на којима су приказани "Хероји Халијарда" договорени посредовањем и залагањем ФЦС.

Он се на крају осврнуо на гледаност поменутог филма.

- Пошто ФЦС администрира листе гледаности, мала напомена на увод интервјуа на који реагујем. Филм "Хероји Халијарда" је у српским биоскопима продао укупно 49.496 карата и био пети по гледаности домаћи филм у 2023. години, иза филмова "Олуја", "Индиго кристал", "Муње 2" и "Чувари формуле". Прва три филма са ове листе су направили шестоцифрене бројке, у распону од 116.000 до 250.000 гледалаца, тако да филм "Хероји Халијарда", упркос уложеном труду и неспорном квалитету, нажалост не може да се третира као блокбастер - закључио је Карл.

Спорна изјава

Радоша Бајића су питали за коментар што његов филм није прошао на конкурсу ФЦС.

- То је најбољи одговор онима који тврде да сам државни редитељ. Трећег пута неће бити... Донели смо одлуку да више не аплицирамо и не учествујемо ни на једном конкурсу који расписује Филмски центар, све док се нешто круцијално не промени у раду те институције. Знам да се нико неће узбудити због тога, али очекујем да нам се придруже и друге продуцентске куће. Од оснивања Филмског центра имамо хрпу одбијајућих решења, а једини пројекат који су подржали је "Халијард" - што ме је, морам признати, изненадило. Та институција је слика и прилика свих болести српске кинематографије, политичког диктата, муљања и "ја теби, ти мени" комбинација.

BloombergAdria.com

Људи који воде Филмски центар понашају се као цензори и не схватају да треба да буду у служби аутора и продуцената. Већ други пут одбијају "Чувара иконе", у чијем средишту је етничко чишћење Срба од стране Албанаца на крајњем југу Србије. Вероватно мисле да Србији такав филм није потребан. Уверен сам да српски народ, Србија и њени порески обвезници не деле такво мишљење. Ако овај филм икад буде реализован - а ко ме познаје, зна да је врло реално да се то деси - први кајрон на шпици ће бити "Овај филм није добио подршку Филмског центра Србије". Нека остане траг - за вечност и за будућа поколења - рекао је Бајић.

(Курир)