Извор:Фото: Профимедиа

ЗАБРАЊЕН ГИНИСОВ РЕКОРД: Последице су биле озбиљне

Извор: Нпортал

23.08.2024.

11:00

ЦЕНА КОЈУ губитак сна носи је цена коју нико не треба да буде спреман да плати.

Прошло је 60 година од тренутка када је Ренди Гарднер оборио Гинисов рекорд у дужини будних сати које је један човек успео да издржи без спавања. Рекорд је пао, али су последице по младића који је тада био тинејџер постајале све видљивије како је време одмицало. Ово је прича о рекорду толико опасном да је избачен из даљег разматрања за Гинисову књигу због потенцијално озбиљних последица по оне који пробају да га оборе.

BloombergAdria.com

 

У децембру 1963. године породица Гарднер преселила се у Сан Дијего, у Калифорнији. Најстарији син, седамнаестогодишњи Ренди Гарднер, био је самопроглашени „штребер“ залуђен науком. Његова породица се селила сваке две године, а у сваком граду у ком су живели, Гарднер се трудио да се нађе на Сајму науке.

Био је одлучан у намери да направи нешто посебно на десетогодишњем сајму науке у Сан Дијегу. Када је истраживао потенцијалне теме, Гарднер је чуо за радио ди-џеја у Хонолулуу, на Хавајима, који је избегавао спавање 260 сати. Тако су Гарднер и његова два пријатеља, Брус Макалистер и Џо Марсијано, одлучили да оборе овај рекорд.

Овај трио одлучио је да баца новчић уз просто правило – ко изгуби, неће спавати док рекорд не буде оборен, а остала двојица ће се постарати да га по сваку цену одрже будним. Ренди је изгубио и тако је почела вишедневна агонија која је била испресецана упитником којим би његова два другара испитивала његово ментално стање.

Шта се дешава када човек не спава

Експеримент је почео  28. децембра 1963. године. Прва два дана Гарднер се није претерано жалио, само се држао подаље од кревета. Трећег дана мањак сна почео је да узима болан, опасан данак.

Момак је почео да добија мучнину, добио је рупе у памћењу и имао је проблем да се присети одређених речи и појмова.

Како су сати одмицали било је све теже држати га будним. Пријатељи су се возили улицом и појачали музику у возилу на максимум, терали су га да игра кошарку, непрекидно су му постављали питања. Постајао је раздражљив и по сопственом признању уопште није било пријатно бити у његовој околини.

У интервјуу за Национални јавни радио 2017. године, Гарднер је рекао: „Било ми је стварно мучно и једном када је кренула, мучнина је трајала скоро до краја експеримента. Само је наставило да иде низбрдо. Мислим, било је лудо када нисам могао да запамтим ништа. Било је то скоро као рана Алцхајмерова болест због недостатка сна“, присетио се рекордер.

Експеримент је дошао и до локалних новинара, што је, по Гарднеровом мишљењу, било добро за процес „јер ме је то држало будним“, рекао је. „Знате, ви радите са овим људима и њиховим камерама и одговарате на њихова питања.“

Медијска пажња била је кључна за даљи ток експеримента, махом јер је привукла пажњу научне заједнице. Вест је стигла до Станфорда у Калифорнији, где је млади истраживач сна по имену Вилијам Ц. Демент био толико заинтригиран да је отишао у Сан Дијего да упозна Гарднера.

Тренутак када је почео да пуца

Заједно са лекаром америчке морнарице капетаном корвете Џон. Џ. Росом, Демент је помогао да се прати Гарднерово здравствено стање током експеримента. Демент је такође помогао Гарднеру да остане будан тако што је играо кошарку или флипере са њим.

Када су га питали о његовом проценту победа у флиперу, Гарднер је рекао: „Био сам добар. Мислим да сам га скоро све време побеђивао“.

Свануо је и једанаести дан без сна. Гарднер је званично био будан 264 сата. Оборио је Гинисов рекорд и новинари су га опколили.

- Упорно су ме испитивали и ја сам био јако непријатан. Почео сам да се брецам на репортере. Био сам дериште - присетио се у једном од каснијих интервјуа Гарднер.

Након сликања послат је у оближњу војну болницу. Доктори су га прикључили на електроде и мерили му мождане таласе. Физички момку ништа није фалило. Психички - није био најбоље.

Када је коначно заспао спавао је пуних 14 сати. Када се пробудио каже да је био "гроги", али ништа изван очекиваног. Последице су дошле касније. Утврђено је да је Гарднер имао моменте "микросна", тренутака који су једва приметни у којима особа на кратко тоне у сан иако делује будно. Микросан се мери у секундама и очајнички је покушај организма да се одмори.

Последице

Гарднер је наизглед успео. Постао је славан, оборио је светски рекорд и освојио прво место на сајму науке у Сан Дијегу. Последице по Гарднера стигле су годинама касније, али се испоставило да је самог себе подвргао јако опасној пракси.

- Развио сам несаницу. Пре око десет година сам престао да спавам. Само нисам могао да заспим. Лежао бих у кревету и по шест сати, превртао се али узалуд. Заспао бих на можда петнаест минута и будио се па све испочетка. Потпуно сам пролупао - рекао је Гарднер 2017. године у интервјуу за Ен Пи Ар.

Рекао је да се осећа као да је кармичка освета за то што се као младић играо са сном. Није био једини, последњи Гинисов рекорд за највише времена без сна оборио је Роберт МекДоналд 1986. године, човек који је издржао без сна скоро 19 дана. На крају је овај рекорд избачен из даљег разматрања из страха да би људи у настојању да га оборе могли озбиљно да угрозе своје здравље.

Ова необична и опасна трка нехотице је инспирисала и даља научна истраживања о недостатку сна, а проучавање сна је данас читаво научно поље. И потпуно је јасно - цена коју губитак сна носи је цена коју нико не треба да буде спреман да плати.

Нин