Поруку је написао археолог П. Ј. Фере, који је извео ископавања на локалитету Сит де Лим у јануару 1825. године, објавио је град Еу, који подржава ископавања, на Фејсбуку.

Фере је написао - можда као инспирацију будућим археолозима који раде на истом месту готово два века касније - да је био члан неколико научних друштава и да "наставља своја истраживања у читавом овом великом комплексу".

"Био је то апсолутно магичан тренутак", рекао је Гијом Блондел, који води археолошку службу града Еу, за ББЦ. "Знали смо да су овде раније вршена ископавања, али пронаћи ову поруку стару 200 година... био је то потпуни шок."

Фото: Јутјуб принтскрин/wgaltv

 

 

 

"Понекад видите овакве временске капсуле које остављају столари док граде куће. Али то је веома ретко у археологији", рекао је Блондел. "Већина археолога воли да мисли да неће бити никога после њих јер су они обавили сав посао!"

Општински записи потврдили су да је Фере обавио прва ископавања на овом локалитету пре 200 година.

Најстарија порука у боци икада пронађена била је стара 131 годину и 223 дана када је откривена, саопштио је Гинисов светски рекорд. Аустралијанци Тоња и Ким Илман пронашли су поруку 21. јануара 2018. године на острву Веџ у Аустралији.

Фото: Профимедиа

 

 

Немачки капетан брода бацио је флашу од џина у море 12. јуна 1886. године, са поруком написаном мастилом, која је садржала координате и детаље о броду, укључујући време поласка и доласка. Порука, из Деутсцхе Сееwарте у Хамбургу, тражила је од проналазача да достави поруку најближој немачкој амбасади.

Ако се аутентичност Фереове поруке старе 200 година потврди, она ће бити најстарија икада пронађена.

БОНУС ВИДЕО