Извор:Фото: Профимедиа

ЈОГУРТ ИЛИ МЛЕКО? Стручњаци отркили шта је здравије

Извор: Нпортал

09.09.2024.

14:45

Оба млечна производа су популарна и имају своје место у исхрани људи широм света

Ово је питање које често постављамо приликом разматрања здраве исхране.

Оба млечна производа су популарна и имају своје место у исхрани људи широм света.Бројне студије су спроведене како би се упоредили јогурт и млеко и њихов утицај на здравље људи.

Истраживачи су проучавали нутритивни састав, пробиотске културе, калцијум и друге факторе који могу утицати на здравствене бенефите ова два производа.

Предности млека

Млеко је извор високо квалитетних протеина, витамина и минерала. Посебно је богато калцијумом, који је кључан за изградњу и одржавање здравих костију. Редовно конзумирање млека може помоћи у превенцији остеопорозе и јачању костију. Такође, млеко је добар извор витамина Д, који је важан за апсорпцију калцијума. Поред тога, млеко пружа протеине ​​који су кључни за опоравак мишића и одржавање мишићне масе.

Предности јогурта

Јогурт је познат по присуству пробиотика, корисних бактерија које подржавају здравље црева и јачају имунолошки систем. Ови пробиотици могу помоћи у регулацији варења, смањењу упала и побољшању општег здравља црева. Такође, јогурт је лакше сварљив за људе са интолеранцијом на лактозу, јер ферментација јогурта помаже у разградњи лактозе. Јогурт такође пружа протеине, калцијум и друге хранљиве састојке који су важни за здравље костију и мишића.

Све зависи од вашег организма

На крају, није могуће јасно рећи да ли је јогурт или млеко здравије пити, јер оба имају своје предности. Млеко је богато калцијумом и висококвалитетним протеинима, док јогурт садржи пробиотике и лакше се вари за особе са интолеранцијом на лактозу. Важно је узети у обзир сопствене потребе, преференције и толеранцију на млечне производе како бисте донели информисану одлуку о томе шта је најбоље за ваше здравље. Ако имате потребу за већом количином калцијума и протеинима, млеко може бити добар избор. С друге стране, ако желите подршку за здравље црева и имунолошког система, јогурт може бити повољнији избор.