Извор:Фото: Shutterstock

Колико коњ у ствари има коњских снага - одговор није 1

Извор: Нпортал

24.09.2024.

08:21

ИАКО звучи као реторичко питање, одговор је далеко комплекснији.

А одговор на то питање покушао је пронаћи тим иза Јутјуб канала Донут Медиа. Кренули су од саме дефиниције коњске снаге према којој је она снага потребна да се маса од 75 килограма подигне (делујући силом од 75 килопонда) на висину од 1 метра у времену од 1 секунде. 

Аутори видеа иду даље у прошлост и проналазе прву дефиницију са краја 18. века кад је Џејмс Ват дошао на идеју да своју парну машину упореди са снагом коња. Он је израчунао да коњ може подићи 250 кг терета на висину од једне стопе (0.3м) у једној секунди. 

Донут медиа је стога дошао на идеју да коња доведе на ваљке где се тестирају аутомобили. Наравно, ради се о врло комплексном послу те су ангажовали компанију Мотиво, која је осмислила начин на који ће се праволинијско кретање коња пребацити у кружно кретање потребно на ваљцима. 

У овом забавном, али поучном видеу аутори су открили колико "коњских снага" може дати човек, а на крају сазнајемо колико "коњских снага" даје и један коњ.

Резултат би вас могао изненадити, јер каже да је у питању 5.7 КС. Значајно више него што је то проценио славни изумитељ. 

BloombergAdria.com