Када се користи сода бикарбона, а када прашак за пециво?
24.09.2024.
20:42
ПО свом хемијском саставу заправо су потпуно различити и није свеједно шта ћете од њих користити.
Сода бикарбона се у кући често користи за чишћење, али и кување. У страним рецептима пронаћи ћете је под називом „baking soda“, а многи мисле да је иста ствар као прашак за пециво односно „baking powder“.
Она је заправо базни минерал који у комбинацији с нечим киселим ствара угљенични диоксид, па се често налази у рецептима који укључују киселе састојке као што су јаворов сируп и лимунов сок, пише Тпортал.
Прашак за пециво, с друге стране, представља комбинацију соде и винске киселине, а како би се активирао потребна му је течност. С обзиром на то да у себи већ садржи киселину, није потребно мешати га с киселим намирницама, а у пракси се користи за повећање волумена и прозрачну текстуру печених намирница.
Сода бикарбона користи се искључиво у рецептима који садрже већу количину неке киселине, док прашак за пециво то не захтева. Када печете колаче, на пример, користите соду како бисте активирали неки кисели састојак и како би рецепт успео.
БОНУС ВИДЕО: