СЈАЈАН ТРИК: Како да вам кисели купус буде жут као дукат?
25.10.2024.
10:51
ТОКОМ зимских дана кисели купус једна је од омиљених намирница.
Иако се данас може наћи у готово свакој продавници, већина ипак воли да сама кисели купус и узима га по потреби. Оно што се разликује код домаћег и куповног купуса јесте упечатљива жућкаста боја која му даје посебан шмек.
Тајна је у поступку кисељења купуса.
Прво очистите главице купуса од првог слоја листова и оперите их. Затим издубите главице у средини како бисте уклонили корен и ту удубину напуните сољу. Први ред који иде у посуду је нарибани купус.
Након што наређате купус у бурету за кисељење, на врх додајте неколико парчића дуње како би купус био жут и два ловорова листа. Дуња ће пустити своју жуту боју и дати изглед али и додатни укус купусу.
Око три недеље купус треба да стоји кисељен у бурету, међутим, битно је да проверавате да ли је расол довољно бистар и да ли купус није променио мирис.
Препоручује се да је најбоље време за кисељење купуса средина октобра. Процес биоферментације у киселом купусу захтева да температуре буду стабилне без превише осцилација и то од 18 до 21 степени. Најбоље место за чување купуса је у подруму, где нема превеликих разлика у температури, као што није случај уколико га држите на балкону.
(Крстарица)
БОНУС ВИДЕО: