Извор:Фото: Википедија/С. Крагујевић/Јавно власништво

БУРНА РЕАКЦИЈА: Новинарка Андрића назвала "највећим Хрватом"

Извор: Нпортал

26.10.2024.

13:03

НАШ једини нобеловац Иво Андрић остаће упамћен по многим својим делима, као што су "На Дрини ћуприја", "Проклета авлија", "Травничка хроника", "Ex Ponto", "Госпођица" и друга.

Велики писац поново је на врху листе најпродаванијих аутора за овогодишњи Сајам књига, што може да захвали серији "Нобеловац" Тихомира Станића.

За разлику од многих угледних и плодних писаца са занимљивом биографијом, Иво Андрић је избегавао да у директном исказу говори о себи и свом животу, чак и о делу. Иако љубазан у комуникацији с новинарском и културном јавношћу, показивао је нерасположење, па и одбојност према јавној демонстрацији личног става.

Веровао је да писац не треба на тај начин да буде посредник између публике и дела. У више наврата, на тражење новинара да о свом животу и својој поетици сведочи кроз интервју, бранио се говорећи како се сви одговори налазе у већ написаним страницама - да је дело најбољи тумач писца, а не обрнуто.

BloombergAdria.com

 

Андрић је избегавао драмску напетост коју неизбежно доноси дијалошка природа интервјуа, наводи професор Миливоје Павловић у својој књизи "10 портрета, 10 разговора".

Тиме се може објаснити и чињеница да је иза Андрића остао само један незавршени покушај писања драмског дела. Такође је познато да је Андрић био противник драматизације његових романа и приповедака.

BloombergAdria.com

 

Индикативно је да је Иво Андрић избегавао и да јавно демантује неке грубе грешке у вези с његовим животом и делом. Пријатељима је говорио да јавно изнете неистине о њему сведоче пре свега о онима који су их ставили у оптицај.

На питање: "Да ли бисте демантовали ако би се у новинама појавио наслов АНДРИЋ УКРАО ЗВОНА КЕЛТСКЕ КАТЕДРАЛЕ!" мирно је, према сведочењу Милована Витезовића у Нину од 23. септембра 2004, одговорио: "Зашто ја, нека демантује Келтска катедрала..."

BloombergAdria.com

 

Нешто мање пријатна епизода о Андрићевој комуникацији с новинарима је она о којој је Мирослав Караулац, аутор неколико добрих књига о делу и животу нашег нобеловца, сведочио у разговору с Небојшом Грујичићем за недељник Време од 6. марта 2008. године (пренето и у књизи М. Караулца "Човек и писац", Београд, 2015).

Наиме, после добијања Нобелове награде и непосредно након пријема код председника Републике, Андрић је примио на разговор новинарку једног загребачког дневног листа.

BloombergAdria.com

 

На почетку разговора новинарка је поставила следеће питање: "Занима ме како се у овој ситуацији осећа највећи Хрват?"

Андрић је на ову провокацију реаговао речима: "Госпођо, ја сам пре свега Београђанин. Наш интервју је завршен!"