ОПРЕЗ Зашто не треба отварати врата рерне одмах након печења
19.11.2024.
14:13
МНОГИ остављају врата рерне отворена одмах након печења како би убрзали хлађење.
Након што испечете омиљено јело, природно је да желите да се рерна што пре охлади. Иако то делује као практично решење, стручњаци наглашавају да врућ ваздух који излази из рерне може изазвати оштећења на околном намештају, нарочито ако је израђен од алуминијума или дрвета. Површине од алуминијума лако реагују на температурне промене, док дрвени елементи могу изгубити боју или се деформисати услед превелике топлоте.
Друга честа пракса је делимично отварање врата рерне, али и то носи ризике. На тај начин могу се оштетити шарке које омогућавају правилно отварање и затварање рерне. Дугорочно, то може довести до њиховог квара и скупих поправки.
Шта је прави начин за хлађење рерне?
Модерне електричне пећнице опремљене су вентилаторима који су дизајнирани да постепено избацују топлоту и влагу. Држањем врата пећнице затвореним након печења, омогућавате уређају да се природно охлади без додатних ризика за кухињске елементе.
Ако желите да искористите топлоту из рерне како бисте загрејали простор, стручњаци препоручују потпуно отварање врата рерне тек када се она већ делимично охлади. На овај начин смањујете ризик од оштећења, а истовремено ширите топлину по просторији.
Избегавањем ових честих грешака са пећницом, продужићете њен век трајања и заштитити свој кухињски намештај од нежељених оштећења.
(Најжена)
БОНУС ВИДЕО: