Које поврће смемо, а које не бисмо смели да замрзавамо?
20.11.2024.
14:26
Када говоримо о замрзавању поврћа и чувању у замрзивачу, важно је знати да се не припрема и не чува на исти начин у замрзивачу све поврће.
Поред наведеног, треба знати да се за неке врсте поврћа не препоручује чување у смрзнутом стању.
Свеже и сецкано поврће
Неке врсте поврћа треба само опрати, исецкати и спаковати у замрзивач. За њих је и замрзавање и одмрзавање углавном просто и једноставно.
У поврће које не треба посебно третирати пре замрзавања спадају црни лук и паприка. Пожељно је ово поврће исецкати, добро спаковати у кесе па сместити у фриз.
Нарочито је важно црни лук добро спаковати (најбоље у дупле кесе), како јак мирис не би прешао на остале намирнице у замрзивачу.
Бланширано поврће
Поврће пре паковања у замрзивач углавном треба бланширати. Бланширање се врши тако што се опрано поврће потопи у врућу воду неколико минута (2-5 минута). После бланширања, поврће треба охладити и спаковати у пластичне кутије или кесе, па сместити у замрзивач.
За следеће поврће стручњаци (нутриционисти) тврде да га треба бланширати: боранија, брокули, грашак, кукуруз, парадајз, прокељ, спанаћ, зелениш за кување…
Кувано поврће
Пре замрзавања треба скувати следеће намирнице (поврће) : бела репа, тиква, пашканат, сладак кромпир, шаргарепа (пире од шаргарепе)… После кувања, када се охлади, ово поврће се пакује у кесе или нешто слично.
Уколико се шаргарепа не скува и не направи од ње пире, није препоручљива за чување у замрзивачу (ни цела ни сецкана).
Шта не треба замрзавати
Неке врсте поврћа не треба чувати у замрзивачу зато што губе и облик и корисне састојке па после одмрзавања просто нису за упоребу.
Никако не треба замрзавати следеће поврће: цвеклу, шаргарепу, карфиол, краставац, плави парадајз, зелену салату, празилук, кромпир, ротквице, тиквице и шпаргле.
Остале напомене и савети
Важно је напоменути да је поврће пожељно чувати до 6 месеци замрзнуто у замрзивачу. Дуже од шест месеци у замрзивачу се могу чувати боранија, броколи, грашак, парадајз и пашканат, али највише до 12 месеци. Предуго чување намрница у замрзивачу (више од 12 месеци) није препоручљиво, јер се губе корисни састојци а неке намирнице могу бити и штетне по здравље после толиког чувања у смрзнутом стању.
(Крстарица)