ВРЛО КОРИСНЕ: Ових пет намирница помажу код високог притиска
28.11.2024.
13:37
ОВО је списак од пет производа који ће помоћи у смањењу притиска и одржавању на безбедном нивоу.
Ако вам крвни притисак редовно прелази 140/100, потребно је хитно да посетите лекара. Хипертензија је озбиљан фактор ризика који у великој мери повећава ризик од можданог удара и срчаних обољења. Веома је важно консултовати лекара и поштовати све његове рецепте, ако је потребно, узимати лекове. И, наравно, веома важан фактор у нормалном нивоу притиска је здрава исхрана.
Печени кромпир
Кромпир је богат магнезијумом и калијумом, два микронутријента која су важан део терапије хипертензије. Исхрана богата калијумом помаже телу да ефикасније избаци вишак натријума, који подиже крвни притисак, док магнезијум подстиче здрав проток крви.
Чаша млека помаже у смањењу крвног притиска за 3-10% због калцијума и витамина Д, којих има у изобиљу у млечним производима. Редовна конзумација млека и млечних производа може смањити ризик од срчаних обољења за 15%. Поред тога, стална конзумација млека помаже у повећању садржаја калцијума, а студије потврђују да недостатак овог елемента у траговима повећава ризик од развоја хипертензије.
Јаја
Дуги низ година се веровало да честа конзумација јаја може бити опасна за срце – наводно због холестерола. Али недавна истраживања су оповргла ову заблуду и показала да беланце помаже у снижавању крвног притиска. У ствари, беланце делује на исти начин као и каптоприл, најчешћи лек за висок крвни притисак.
Броколи
Ово здраво поврће садржи доста магнезијума, калцијума и калијума – минерала који снижавају крвни притисак. Штавише, студије су потврдиле да исхрана богата броколијем значајно смањује ризик од можданог удара, кардиоваскуларних болести и хипертензије. У клицама броколија има много једињења која помажу у смањењу оштећења артерија и на тај начин смањују хипертензију.
Сок од цвекле
Чаша сока од цвекле дневно може помоћи у снижавању крвног притиска за 10 подеока, према студији из 2013. објављеној у Хипертенсион, часопису Америчког удружења за срце. Овај ефекат се постиже преко нитрата, који се претвара у азот оксид, гас који шири крвне судове и помаже проток крви.