Извор:Фото: Shutterstock

КАКО СПРЕМИТИ ПОСНУ САРМУ? Димљена риба даје прави укус

Извор: Нпортал

29.11.2024.

16:36

ПОЧЕО је Божићни пост, период у ком верници осим духовног прочишћења, пролазе и кроз физичко. Овај период до Божића ваљало би да се уздржимо од грешних мисли, а храна коју спремамо је најчешће на уљу и води.

Сладокусцима пост може пасти тешко зато због њих спремамо посне рецепте који су чак и бољи него они са мрсним намирницама. Један од њих је посна сарма са димљеном рибом. 

За овај рецепт потребно је: 

  • 4 главице црног лука средње величине
  • 2 празилука
  • 5 већих  шаргарепа
  • 1 корен першуна
  • 1/4 корена целера
  • 4 цена белог лука
  • 500 г пиринча
  • 1 већи кромпир
  • 500 г димљене рибе (може и без рибе)
  • 2 главице киселог купуса
  • вегета
  • паприка млевена слатка
  • ловоров лист
  • бибер
  • брашно
  • со
  • везица першуновог листа

Начн припреме: 

Уље сипајте у већу шерпу, отприлике за дебљину прста. На уљу издинстајте црни лук и празилук. Пиринач потопите у воду.

BloombergAdria.com

 

Потом бели лук ситно исецкајте. Шаргарепу, целер и першун изрендајте на крупно ренд и додајте у шерпу са луком. Динсајте заједно још десет минута.

Потом је потребно додати пиринч који сте претходно оцедили од воде и динсајте још десет минута.

BloombergAdria.com

 

Склонити са шпорета и додајте вегету, бибер, со, млевену поприку, изрендандани кромпир, лист першуна  и једну равну кашику брашна.      

Затим следи онај главни део. Увијање сарми. Сарме савије и поређајте у земљани сач или ватросталну чинију.  Рибу исеците и поређајте између сарме. Сипајте воду, прекријте листовима купуса и пеците. Уколико печите у земљаном сацу, пеците поклопљено на 150 степени. По жељи можете додати пасирани парадајз и сервирати сарму уз туршију. 

BloombergAdria.com

 

(Кулинарка)