Овај о бескофеинском напитак, примењивао се у разноразним сврхама, у лечењу против болести јетре, реуматизма, жутице…

Фото: Профимедиа
Плавичаста цикорија биљка је пореклом из Европе, али већ одавно је раширена у свету. Код нас се још назива водопија, плава водопија, модрица водоплав и коњска трава – то је вишегодишња зељаста биљка која обилно расте у дивљини као коров.
Ова биљка у себи садржи аскорбинску киселину, угљене хидрате, инсулин, беланчевине и витамине А И Ц. Обогаћена је и магнезијумом, гвожђем, калијумом, и веома битним горким супстанцама.
Занимљиво је да супстанце лакатупикрин и лактуцин имају седативно и аналегатично деловање. Због наведених горких супстанци, инулину и калијуму. Иако се може јести на салати, као додатак многим јелима, она је најпознатија као напитак, као замена за кафу. Французи су први открили да је њен укус веома сличан кафи и тако масовно кренули да је узгајају још у 19 веку.
Тада у односу на кафу, овај напитак је био приступачан свима, јер се продавао по веома ниској цени.
Прочитајте још
Крстарица