Смрзнуто поврће је практичан начин да у исхрану унесемо више здравих намирница јер је већ опрано, исецкано и траје дуже од свежег.  

Фото: Профимедиа

 

Нутритивно, често је чак богатије витаминима и антиоксидансима од свежег поврћа, јер се брзо замрзава на врхунцу зрелости. На пример, смрзнути броколи садржи више витамина Б2, а смрзнути кељ више антиоксиданса него њихови свежи еквиваленти, пише Крстарица. 

Поврће које не стигнемо да искористимо можемо замрзнути како бисмо му продужили трајање. Куповно смрзнуто поврће обично има рок трајања до годину дана.  

Фото: Профимедиа

 

Што се припреме тиче, у већини случајева не треба га одмрзавати пре кувања. Изузетак је спанаћ, који отпушта вишак воде и најбоље га је претходно оцедити. Смрзнуто поврће се може кувати, динстати, пећи или пржити, а пошто је већ бланширано, потребно му је краће време припреме од свежег.  

Најважније је не прекувати га како би задржало добру текстуру и укус. У неким јелима, попут тестенина, може се додати директно у вруће састојке. 

БОНУС ВИДЕО: