Здравствени стручњаци већ годинама примећују пораст случајева рака дебелог црева код млађих људи, а ново истраживање упућује на још један важан део слагалице: ултрапрерађену храну. Према налазима, управо би она могла бити значајан чинилац ризика, особито код жена. Студија објављена 13. новембра у часопису ЈАМА Онколоџи пратила је више од 29.000 жена у њиховим 20-им, 30-им и 40-им годинама, и то у раздобљу од 1991. до 2015. Истраживачи су открили да су жене које су уносиле највише ултрапрерађене хране, око 10 порција на дан, имале 45 посто већи ризик од развоја полипа односно предканцерозних израслина у дебелом цреву у поређењу са онима које су уносиле најмање, око три порције дневно. Полипи се, наравно, могу уклонити ако се открију на време, али ако се занемаре, с временом могу да расту и пређу у рак, пише Пипл.

Аутори подсећају да ултрапрерађена храна чини велики део прехрамбене понуде, на пример у  у САД чини око 70 посто укупне набавке хране. Реч је о производима који садрже састојке које у кућној кухињи углавном не бисте имали: вештачке боје и ароме, хемијске конзервансе ради дужег рока трајања, емулгаторе попут хидрогенираних уља те заслађиваче попут високофруктозног кукурузног сирупа. У ту групу улазе газирана пића, индустријске грицкалице као што су чипс, кекс и крекери, затим слаткиши, готова и замрзнута јела, деликатесне саламе и наресци, сушено месо, виршле и слични производи.

Гастроентеролог др Ендрју Чан из болнице Мас Џенерал Брајгем у Бостону, један од аутора студије, објашњава да таква храна може да наруши равнотежу 'добрих' и 'лоших' микроорганизама у цревима те оштетити заштитну слузокожу пробавног система. У таквој околини, упозорава, расте шанса да почну да се развијају абнормалне ћелије. Додаје и да се ризик повећава прилично линеарно. Поједностављено, што више ултрапрерадђене хране једете, то је већа вероватноћа да ће то погодовати настанку полипа.

Фото: Профимедиа

 

Ипак, стручњаци наглашавају да није све црно-бело. Нутриционистички епидемиолог др Мериен Неухоусер из Фред Хач Канцер Центера у Сијетлу, која није учествовала у истраживању, истиче да нису све ултрапрерађене намирнице нужно лоше. На пример, неки јогурти, хлеб од интегралних житарица или житарице за доручак могу да пруже нутријенте који су повезани са нижим ризиком од рака дебелог црева због чега се често сматрају 'заштитним' намирницама.

Др Робин Менделсон, гастроентеролог из њујоршког Мемориал Слоан Кетеринг Канцер Центра, такође упозорава на ограничење истраживања: студија се фокусирала на специфичну популацију – медицинске сестре, већином белкиње. Зато, каже, резултате треба потврдити и на другим групама како би се добила потпунија слика. Упркос томе, налази се уклапају у више ранијих истраживања која су повезивала ултрапрерађену храну са неповољним исходима за здравље црева.

Чан притом наглашава важну ствар: исхрана веројатно није једино објашњење пораста раног рака дебелог црева. У пракси, каже, сусрећу и млађе пацијенте који се хране врло здраво, а ипак оболе. Због тога је, додаје, откривање других ризичних фактора један од кључних фокуса даљег рада њиховог истраживачког тима.

БОНУС ВИДЕО: