Зашто нас ово коренасто поврће тера да плачемо и како то да избегнемо?

Лук садржи једињења сумпора. Када се исече ослобађа једно од ових једињења као гас, назван пропил сулфоксид, који је иритант.

Фото: Shutterstock

 

Ова хемикалија делује као одбрамбени механизам у природи како би спречио животиње да једу лук. Али када га исецкамо за кување, реагује сузама у нашим очима, а онда долазу дои одбрамбеног процеса очију, па крећемо да плачемо како бисмо испрали хемикалију. Неки људи имају осетљивије сузне канале у очима од других, због чега сецкање лука не утиче на све на исти начин.

Фото: Shutterstock

 

Како да исецкамо лук а да не пустимо сузу?

Постоји неколико савета и трикова помоћу којих можете да спречите да заплачете док сечете лук. Једна опција је да охладите лук 30 минута пре него што га исечете, јер хладноћа спречава да се сумпор тако лако испусти у ваздуху.

БОНУС ВИДЕО: