Месо може да садржи разне бактерије и вирусе, а то је један од главних разлога зашто га људи испирају. У неким земљама чак користе и киселине попут лимуна или сирћета.
Разна истраживања и лабораторијске провере показала су да прање сировог меса обичном водом из славине није учинковито у уклањању бактерија и заправо може да донесе више штете него користи јер се шире патогени вируси на радну површину, па тако и на друге намирнице.
Но испирање киселином попут лимуна и белог сирћета може да смањи број бактерија, па би било добро да почнете са овом праксом, ако већ нисте, саветује Healthline.
Ипак, уз само испирање важно је још неколико ствари – добро очистите радне површине, немојте остављати друге намирнице у близини судоперe где ћете испирати месо и обавезно га пеците на високој температури до краја.
БОНУС ВИДЕО: