Директори Милош Бјелановић (Земунска гимназија) и Станислав Стевуљевић (ОШ "Никола Тесла" у Раковици) сагласни су да су последње две године оставиле веома дубок траг на генерације и направиле велики дефицит у образовању. Најављују надокнаду градива у другом полугодишту, јер је то једини начин, како кажу, да се "све постави на своје место".

Милош Бјелановић је истакао да су последње две године оставиле веома дубок траг на генерације, нарочито на ученике првог разреда средње школе, јер су деца дошла ипак, како је оценио, с релативно нижим степеном знања.

Фото: Н. Фифић

 

 

Указао је на то да су зато били присиљени да прво полугодиште потроше на старо градиво, да направе некакве темеље како би могли да наставе да у другом, трећем и четвртом разреду раде нормално и да ученици стекну знање потребно за факултет.

- Исто као и у гимназији, и ми осећамо дефицит те протекле две године. Свакако да није могло у таквим околностима, у таквим условима, када вам пре свега одређени број ученика изостаје из било којег разлога, да се градиво реализује одређеном динамиком као у нормалним околностима - нагласио је Станислав Стевуљевић.

Подсетио је да су београдски основци кренули после две године коначно заједно у школу, обе групе у исто време.

У међувремену, дешавало се да се у појединим одељењима појави два или више случајева оболевања од ковида, па су тада прелазили на комбиновани модел.

- Лично мислимо да ћемо у наредној години део времена употребити на надокнаду онога што деци недостаје. Не можемо садашње матуранте послати у средње школе, а да смо уочили да им нешто из шестог или седмог разреда недостаје. Наставници се довијају на различите начине и покушавају да ученицима надоместе знање које им недостаје - истакао је Стевуљевић.

Што се тиче надокнаде градива за средње школе, Бјелановић каже да планова има много и да апсолутно захтевају додатно ангажовање пре свега наставника.

- Надокнада градива ће у наредном полугодишту бити надомештена с допунском, додатном наставом, с неким другим облицима ваннаставе, што ствара додатни притисак и за ученике и за наставнике. На тај начин, мислим да је то једини начин да колико-толико надокнадимо изгубљено у претходним годинама и да ћемо до краја школске године успети да поставимо све на своје место - сматра Бјелановић.

Замолио је родитеље за још мало стрпљења, јер уз изостанак ученика, имају и професоре који су позитивни или неко од чланова њихових породица.

Стевуљевић је навео да није свакако свеједно да сваки четвртак или петак дочекују с неизвесношћу да ли ће настава бити од куће или у учионицама.

- Ја могу да кажем да је у ОШ "Никола Тесла" просечно одсуствовало 15 посто ученика, на 1.300 то је скоро 200 ђака дневно. Просветни радници, поред здравствених, спадају у ону категорију која је поднела највећи терет у ковид пандемији - закључио је Стевуљевић.

Ученици Земунске гимназије су годину и по дана наставу похађали у четири основне школе као подстанари.

После 160 година, та школа је први пут реконструисана, обновљена. Ученици су се у њу званично вратили 16. октобра, а 30. децембра ће тај догађај и свечано обележити.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".