Сви знамо које су предности замрзнуте хране, а знамо и да намирнице током замрзавања задржава своју хранљиву вредност. 

Фото: Shutterstock

 

Замрзавање хране сасвим је уобичајна ствар јер се намирнице тако најбоље чувају у неком дужем периоду. Али, кад се дотакнемо теме одмрзавања, то већ може бити велика гњаважа, а и свако има свој принцип. Већина храну одмрзава тако да је само пребаци у фрижидер те је тамо остави цео дан, али има и оних који одмрзавају у микроталасној пећници, под врућом водом и слично.

Међутим, шведски научници тврде да су све то сасвим погрешни начини. Сузан Екстедт, научница са института у Гетеборгу у Шведској, каже да је храну најбоље одмрзавати под млазом воде. Претходно је треба затворити у пластичну кесу, а затим потопити у посуду са хладном водом. Воду треба мењати сваких пола сата максимално како би се одржала жељена температура.

Напомиње да никако није пожељно користити топлу или врућу воду јер ће она поспешити размножавање штетних бактерија. Кад је храна одмрзнута, треба је припремити одмах.

- Стручњаци за храну ово већ дуго знају, али то знање као да је ексклузивно резервисано за индустрију хране. Чини се да већина људи овога није свесна, рекла је Екстедт за британски Тхе Сун.

Овим феноменом бавили су се и Норвежани. Бјорг Егеландсдал, професор на норвешком универзитету, каже:

- Никад нису откривени добри научни докази да би се храна требала одмрзавати у фрижидеру. Можда је метода толико популарна јер се сматра да је тако хигијенски. Свакако је пуно боље одмрзавати храну бржим поступком, под водом, ако желите направити исправну ствар.

Крстарица