Сок од шаргарепе је веЋ годинама популаран и здрав напитак. Познато је да побољшава вид и јача имуни систем, али је мало оних који су свесни да узимање сока од шаргарепе на празан стомак удвостручује његове предности, објашњава нутрициониста Пуџа Синг. 

Шаргарепа је пуна есенцијалних хранљивих материја, укључујући бета-каротен, витамин А, калијум и антиоксиданте. Када се исцеди, ово поврће даје високу дозу поменутих хранљивих материја у лако сварљивом облику.

- Сок од шаргарепе је природни еликсир који доноси мноштво предности када се пије ујутру на празан стомак - наглашава нутрициониста и наводи неке од њих. 

Фото: Профимедиа

 

Побољшава апсорпцију хранљивих материја

Пијење сока од шаргарепе на празан стомак осигурава да ваше тело ефикасније апсорбује хранљиве материје. Када је ваш стомак празан, спреман је да брзо и ефикасно искорити хранљиве материје без уплива друге врсте хране, наводи нутрициониста. 

Лакша пробава

Сок од шаргарепе је природни детоксикант. Алкална својства овог сока помажу у балансирању пХ нивоа у вашем стомаку, те је тиме и пробава лакша.

- Подстиче и лучење желудачних сокова, што је одличан начин да започнете дан - додаје Пуџа. 

Лепши тен 

Богат витамином А и антиоксидансима, сок од шаргарепе помаже у борби против слободних радикала, који могу да оштете ћелије коже. Нутрициониста истиче да испијање на празан стомак побољшава његову способност да подстакне регенерацију коже и врати јој сјај.

Помаже код мршављења

Сок од овог поврћа има мало калорија и богат је влакнима, што значи да продужава осећај ситости. Чаша сока на почетку дана обуздаће жељу за грицкањем током јутра и смањити шансе за преједање, додаје нутрициониста. 

Фото: Shutterstock

 

За здравије очи 

Шаргарепа је често повезана с добрим видом и то с разлогом. Бета-каротен се у телу претвара у витамин А, врло користан микронутријент за здравље ваших очију. Овај Сок, дакле, обезбеђује вашем телу неразређену дозу есенцијалних хранљивих материја.

Како припремити сок од шаргарепе за максималну корист? 

Да бисте максимално искористили сок од шаргарепе, нутрициониста препоручује да изаберете свеже, органско поврће.  

- Избегавајте додавање шећера или вештачких заслађивача. Уместо тога, побољшајте укус с мало ђумбира, мало лимуна или сок поспите циметом.

Ево једноставног рецепта за који вам је потребно:

- три до четири свеже шаргарепе
- мали комад ђумбира 
- пола лимуна
- мало цимета (опционо) 

Шаргарепу оперите и ољуштите, изблендирајте с мало воде и по потреби процедите. Додајте ђумбир или сок од лимуна и поспите циметом по жељи.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: