Јаја се најбоље чувају на константној температури која се не мења. Сматра се да је боље држати их на горњој полици фрижидера, него у вратима фрижидера.
Фото: Shutterstock
Врата су најтоплије место у фрижидеру, а уједно су и место на ком због отварања и затварања, температура стално варира.
Зато их је, као и све кварљиве намирнице, најсигурније ставити на горњу полицу која је најхладнија.
Уз то, саветује се и да се јаја не ваде из картонске кутије у којој су купљена, јер она има своју сврху. Љуска јаја прекривена је хиљадама ситних пора које лако апсорбују нежељене мирисе, али и бактерије.
Чување јаја у кутији најбољи је начин да на њима не заврше бактерије. Иначе, јаја која се правилно чувају у фрижидеру квалитет и свежину одрже барем двоструко дуже од оних остављених на собној температури.
Прочитајте још
Тада их треба појести у року од једне до три недеље, док у фрижидеру могу да трају и до шест седмица.