Ево неколико ситуација када би требало да избегавате бели лук:

Особе са пробавним сметњама

Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ): Бели лук може погоршати симптоме попут горушице и нелагодности код особа са ГЕРБ-ом.

Синдром иритабилног колона (ИБС):

Бели лук садржи фруктане, врсту влакана која може изазвати надутост и гасове код особа са ИБС-ом, што може повећати симптоме попут грчева и дијареје.

Фото: Профимедиа

 

Особе које узимају лекове за разређивање крви

Бели лук има антикоагулантна својства (разређује крв), што може повећати ризик од крварења код особа које већ узимају лекове попут аспирина или других лекова за разређивање крви. У тим случајевима, конзумирање већих количина белог лука може изазвати проблеме.

Особе са алергијама на бели лук

Иако ретко, неки људи могу бити алергични на бели лук. Симптоми могу укључивати свраб, црвенило коже, осипе, отицање, па чак и теже реакције попут отежаног дисања. Ако сумњате на алергију, избегавајте бели лук и посаветујте се са лекаром.

Фото: Профимедиа

 

Труднице и дојиље (у великим количинама)

Бели лук је сигуран у умереним количинама током трудноће и дојења, али у већим количинама може изазвати нелагодности попут горушице или пробавних сметњи. Такође, може имати благи утицај на крвни притисак, па се препоручује опрез.

Особе са ниским крвним притиском

Бели лук може снижавати крвни притисак, па особе са хипотензијом (ниским крвним притиском) треба да буду опрезне и да не конзумирају превише белог лука, како би избегле прекомерно снижење притиска.

Фото: Профимедиа

 

Особе са проблемима са варењем (диспепсија)

Бели лук може изазвати нелагодности као што су болови у стомаку, надутост и гасове код особа са диспепсијом или лошом пробавом.

Ако се препознајете у једној од ових група, најбоље је да се консултујете са лекаром пре него што укључите бели лук у своју исхрану, нарочито у већим количинама.

(Ало)

БОНУС ВИДЕО: