Познато је да у нашим устима живи мноштво бактерија које се исхрањују остацима хране у устима. Управо те бактерије производе гасове који испаравају, који су заправо најчешћи узрок халитозе тј. непријатног задаха из уста.
У књизи "Чаробњаци биља - зборник травара и трава" пронашли смо одличан рецепт против лошег задаха:
Три до пет седмица свакодневно пити по једну шољу охлађеног чаја од пелина, гутља по гутљај, са задржавањем сваког гутљаја око један минут у устима.
Вековима штити организам од отрова
Најстарији текст у коме се помиње пелин датира још из 2.800 године пре нове ере. О њему је писао кинески цар Шен-Нунг (познат као "Божански исцелитељ") који у својим текстовима хвали особину пелена да штити организам од многих отрова.
У многим језицима синоним за горчину, пелин или пелен је вишегодишња биљка која расте као самоникла на осунчаним местима, а често се због своје лековитости гаји у баштама. Мирис цветова је јак и карактеристичан, а укус горак и ароматичан. Пелен цвета током читавог лета, од јула до септембра, а може се размножавати садњом или деобом грмова.
Прочитајте још
Фото: Профимедиа
Користили га Питагора и Хипократ
Грчки филозоф Питагора је тврдио да пелин олакшава порођај, а Хипократ, отац медицине, препоручивао га је код многих тегоба, укључујуц́и менструалне болове, реуматизам и анемију.
Уколико се чај или пелиново вино користе дуже времена и у већим количинама, горке материје атремисин, абсинтиин и анабсинтиин из пелена присутне у етарском уљу, могу довести до вртоглавице, помућења свести и халуцинација. Зато ову биљку никада немојте користити "на своју руку", пре него што се посаветујете са лекаром или фитотерапеутом.
(Курир)