Највећи непријатељ у борби против гојазности је глад. Због тога многе дијете не успевају, али научници су пронашли начин да то ураде. Све се своди на то шта тачно заврши на нашем тањиру ујутру. Шта би требало? Испоставило се да сланина није тако лоша идеја као што многи мисле.
Нигде у Европи људи не једу тако обилан доручак као у Енглеској. Ту се у просеку сваког јутра потроши скоро 1.200 калорија. Поређења ради, Немци их унесу око 340. То би сугерисало да Енглези имају проблема са килажом, а Немци да су витки. У стварности је, међутим, сасвим супротно. Већина људи који се боре са гојазношћу, преко 75 одсто, живи ван Европе, у Мексику. И тамо не једу значајно више калорија за доручак него ми. Дакле, о чему се ради?
Фото: В. Данилов
Постоји јасна веза између навика доручка и складиштења масти: што више калорија ујутру, то је мање гојазности. На први поглед делује апсурдно, јер ако већ ујутру имате преко 1.000 калорија, током дана морате да будете прилично дисциплиновани да не бисте прекорачили дневну потребу, која је од 1.900 калорија (за жене) до 2.400 калорија (за мушкарце).
Холандско-енглески истраживачки тим пронашао је објашњење за парадокс гојазности за доручак. Тридесет мушкараца и жена са прекомерном тежином пратило је умерено нискокалоричну исхрану четири недеље, али половина групе је доручковала 45 одсто своје дневне потребе, а у другој половини само 20 одсто. Касније, једна је прешла - поново на четири недеље - на обилан доручак. Током студије, учесници су праћени у погледу потрошње енергије и неколико других метаболичких параметара и питани шта мисле о својој исхрани.
Показало се да без обзира да ли је у питању обилан доручак или не, након сваке четири недеље долази до губитка тежине од три килограма. Није било разлика у метаболизму и потрошњи енергије.
"Ово оповргава претходну претпоставку да једење у различито доба дана доводи до различите потрошње енергије", објашњава вођа студије Александра Џонстон са Универзитета у Абердину у Шкотској. Дакле, ако неко поједе обилан доручак јер верује да тело сагорева више калорија током дана него ноћу, греши.
Фото: Shutterstock
"Не постоји оптимално време за јело да бисте изгубили тежину", каже Џонстон, бар што се метаболизма тиче.
Ипак, према дијететичару, обилан доручак и даље може да буде драгоцена помоћ за оне који желе да изгубе тежину. Зашто? Испитаници су открили да им је много лакше да се придржавају своје дијете када су ујутру уносили највише калорија.
"Имали су бољу контролу апетита и били су сити остатак дана", истиче Џонсон.
С друге стране, они који су штедљиво доручковали, осећали су честе нападе глади. У лабораторијској студији, ово није имало утицаја на успех у мршављењу, јер се унос калорија пратио и на тај начин остао непромењен, али у свакодневном животу муке глади на крају могу да доведу до препуштања њима, а тиме и до неуспеха у исхрани.
Фото: Shutterstock
Дакле, ако, како се каже, "доручкујете као краљ", на добром сте путу да смршате јер ћете нормализовати апетит. Према Џонстон, овај ефекат може да се објасни чињеницом да је пражњење желуца одложено у првој половини дана, тако да - у правом смислу те речи - дуже ходамо пуног стомака. Грелин, хормон глади, такође је потиснут више током овог времена него у друго доба дана.
(Мондо)
БОНУС ВИДЕО: