Свакодневна конзумација меса и месних прерађевина може да има лоше последице по здравље. Месо је добар извор протеина, који су потребни организму, па је пилетина чест избор, чак и код оних који желе да смршају. Међутим, лекари саветују смањење уноса црвеног меса и прерађевина, јер су врло штетни за срце и крвне судове.
Најздравија врста меса
Гастроентеролог Војислав Перишић током гостовања на ТВ Прва је о овој теми рекао:
- Сваки дан за ручак треба јести парче меса, можете јести и соју, али ја не волим соју. Најквалитетније месо, када уђете у америчку месару, најчешће се једе говедина. А не телетина или јунетина. Зашто? Веома је црвено, што говори о садржају гвожђа, а где има гвожђа има и цинка. Када узмете парче говедине, често има беличасту маст, здраво је, има витамин Д. Говедина је далеко боља од свињетине. Узмите само бут од свиње, а када се осуши, поједите само црвени део“.
Фото: Схуттерстоцк
Које месо треба избегавати?
Неке врсте меса треба избегавати, јер могу изазвати повећање холестерола који доводи до зачепљења артерија и срчаног и можданог удара. Постоје четири врсте меса које треба избацити из исхране.
Бифтек
Црвено месо је важан извор хранљивих материја, као што су гвожђе и протеини, али прекомерна конзумација, није добра за здравље. Докторка Кезија Џој истиче да масни комади црвеног меса, као што је бифтек, могу изазвати упале у телу и здравствене тегобе. Богато је засићеним мастима, што може повећати ниво лошег холестерола и допринети појавих кардиоваскуларних обољења.
Прочитајте још
Фото: Профимедиа
Јагњетина
Већина људи је обожава, али се не не препоручује да се једе чешће од једном недељно. Уколико имате висок холестерол или породичну историју кардиоваскуларних болести, било би добро да ово месо потпуно избаците из исхране.
Свињска ребра
Један од специјалитета који многи обожавају, не треба јести, бар не често, посебно ако имате кардиоваскуларне проблеме. Много су масна, па ћете уз порцију од само 115 грама, у организам унети чак 13 грама засицћених масти.
Кобасице
Месне прерађевине се налазе на скоро свакој листи намирница које нису добре за здравље. Сушене кобасице садрже шест грама засићених масти на порцију од 50 грама, као и огромних 350 до 500 милиграма натријума.