Епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон каже да “епидемиолошка ситуација више није стабилна, она је постала претећа”.

- Последња четири дана у Београду се број заражених повећава у односу за предходну недељу а исто важи и за викенд за целу Србију. Према томе имамо јасно уочавање да практично почиње пети талас код нас или други пик петог таласа - рекао је др Предраг Кон.

Он је истакао да тренутно имамо претећу епидемиолошку ситуацију са чињеницом да омикрон сада у земљама Европе достиже свој максимум.

- Када говоримо о омикрону, који је за тачно месец дана откако је откривен постао забрињавајућа варијанта, ми имамо да је то толико присутно и толико доминантно да нигде ниједна варијанта, ниједан сој није показао толику способност - наглашава.

Др Кон је истакао да је пораст оболелих на неки начин у овом периоду и очекиван јер ми сада имамо ситуацију када нам долазе људи из иностранства како би прославили дочек Нове године који обично спајају са католичким или православним Божићем и да они доносе са собом вирус не знајући да га имају.

На питање да ли су нам потребне нове мере, наш епидемиолог истиче да нам је свакако потребна снажна контрола. Епидемиолог објашњава на који начин би се то могло спровести у затвореном и на отвореном простору.

- У затвореном стандардно са ковид пропусницама што већ постоји, с тим што ми наглашавамо да пропуснице треба да важе 24 сата из једноставног разлога што су и дневни догађаји масовно најављивани у Београду, преко плаката, кроз друштвене мреже, разне позиве. Са друге стране оно што је најидеалније и наједноставније разрешити епидемиолошки гледано, наравно никако не мислим да је то једноставно решење јесте да се ти контакти једноставно не дозволе и да оно што није ни одобрено буде јасно, јер никад нико није одобрио. Ми имамо тренутно на снази дозвољено окупљање од 500 особа и споља и унутра и имамо ковид-пропуснице за унутра.

Маске и на отвореном?

Оно што може још врло озбиљно да се разматра у овој ситуацији ако се дозвољава масовно окупљање на отвореном, да буде јасно да треба да се носе маске, јер знамо како изгледа дочек на трговима где је немогуће у дугом временском периоду држати дистанцу и спречити евентуално заражавање - објашњава др Кон.

Он наглашава и да не очекује драматичне промене.

- Не очекујем да ће да буде неких драматичних промена у односу на досадашње понашање а шта ће се решити то заиста не знам, нити могу да замислим, јасно ми је само шта је претња коју једноставно видим. Овај захтев практично долази од саме појаве омикрона и од чињенице како се он понаша и какви су му потенцијали у земљама у којима већ букти.

Не знамо деловање омикрона

Др Кон каже да упркос томе што је већ јасно да се ова варијанта корона вируса брзо шири, још увек не знамо његово дејство. За сада је каже примећено да изазива блаже дејство али наш стручњак сматра да то не треба прихватити у потпуности већ треба сачекати.

- Ми још не знамо како он делује на старије људе и на тешке и хроничне болеснике јер се углавном дешава код младих, и све је чешћи утисак да се ради о варијанти која изазива блаже оболоње али је једноставно немогуће бити потпуно сигуран и треба сачекати. Он не показује неке драматичне разлике у Великој Британији у односу на делта варијанту у понашању код млађих људи конкретно до 29 година, тако да не можемо да тврдимо да ће бити другачији у односу на делта сој кад нападне старије и када стигне до њих - подвлачи он.

Имајући у виду да ЕУ земље свакодневно обарају сопствене рекорде, слична судбина могла би да задеси и Србију. Према његовом мишљењу, то не би требало да се деси у Србији јер сада већи имамо велики број оних који су преболели ковид као и задвољавајући проценат оних који су вакцинисани трећом дозом.

- Не мислим да ће се то десити у Србији јер ми имамо и преболевање и вакцинисаност са трећом дозом која је сад већ премашила и 30 посто, а у Београду већ и 36 посто јер имунизација трећом дозом је врло значајна. Што је више вакцинисаних са трећом дозом то се смањује могућност преношења, јер они који су трећу дозу примили, они имају већу ефективност вакцине него они који су вакцинисани са две дозе и којима је од вакцинације прошло доста времена.

Ипак, наш епидемиолог наглашава да вирус може да нападне и вакцинисане.

Вирус може да нападне и вакцинисану особу

- Оно што је сасвим сигурно јесте да вирус циркулише и може да нападне и вакцинисану особу, али је суштина у томе што изазива блаже оболење, а вакцина знатно смањује шансе за интензивном негом. Е то је разлог. Међутим, вирус је у циркулацији и када повежете и једно и друго онда је јасно да морају да иду и мере и вакцинација, јер једино тако можемо да смањимо његову циркулацију што нам је главни циљ - додаје.

На питање да ли ћемо ускоро почети и са давањем четврте дозе, др Кон објашњава да је још рано да се о томе спекулише.

- Не може ускоро да се почне са давањем четврте дозе јер немамо баш никакве податке о томе. Ми ћемо их добити, најпре ће стићи из Израела пошто је то земља која је прва почела са тим. Постоје и друге земље које уводе - каже др Кон.

- Пораст је већ кренуо, тако да ћемо током новогодишњих празника имати ситуацију сличну оној која се дешава сваке суботе и недеље, а то је подредизација. У периоду од дочека Нове године па све до Божића имаћемо ситуацију да не можемо да будемо сигурни шта се дешава а у позадини ће заправо да се повећава број оболелих. Тек кад прођемо празнични период почеће јасно да се види тачан број оболелих, тек у другој половини јануара. Овакви мањи помаци ће се видети, али ће то изгледати мирно, а тек у другој половини јануара ће се то јасно уочити.

Ситуација са школском децом за сада повољна

Иако се о омикрону још не зна довољно, а поготово како утиче на различите старосне групе, др Кон каже да је ситуација са школском децом за сада повољна.

- Ми за сада видимо врло повољну ситуацију са школама. Што се њих тиче, у Војводини су већ на распусту, код нас је одлучено да то буде уобичајено од 31. децембра, према томе данас када гледамо ту одлуку она је сасвим у реду. Видећемо сада да ли ће бити неког пораста, али не слути да ће тако бити јер још увек та активност вируса није тако висока да би се прелила на школску популацију. Уколико би кренуло евентуално неко преливање и када би се установило да би школска популација могла да интензивира то преношење, да се враћа вирус у породице, тада ће бити прекинуто и прекид ће бити све до 24. То је период када ће почети да расте активност вируса.

Кон предвиђа и до када ће трајати овај талас, односно какве су његове прогнозе када је у питању крај пандемије.

- Ја сам оптимиста што се тиче читаве године. Вирус је опстао на планети што значи да ће опстати баш као што човек живи. Међутим, без обзира на то, укупан број људи који има већ неки имунитет, било вакционални, било природни се повећава и за очекивати је да буде све мање вируса који изазивају тешке форме болести. Да се све чешће јављају варијанте са блажом формом и то би 2022. године требало очекивати. У супротном, ако оде у други смер то је негативно и за вирус и за човека. Евалутивно посматрано за очекивати је да у 2022. дође до ублажавања, а моћи ћемо да кажемо да смо изван пандемије када вирус престане да циркулише. То је огромна разлика у односу на то да престане да изазива умирање. Да престане да циркулише то треба јако пуно људи да буде у јако кратком периоду заштићено. Е то је оно због чега је вакцинација круцијал - подвлачи др Кон.

Упркос омикрону присутан је и грип

Др Кон напомиње да не смемо заборавити и на вирус класичног грипа.

- Сада са доминацијом омикрона, вирус грипа није тако значајна тема али то не значи да се и он не провлачи. Он може постати тема месец дана или можда чак и касније, јер вирус грипа је такође откривен код нас - закључује Кон.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".