Кафа је више од јутарњег подизања енергије. Правилно обогаћена, може да помогне да се убрза метаболизам. Шери Бергер, дијететичарка и консултанткиња за исхрану у Цонсумер Хеалтх Дигест и Лиза Ричардс, дијететичарка, деле начине да појачате кафу и подржите свој метаболизам. Стручњаци указују на два зачина која, када се додају кафи, не само да ће нагласити њен укус, него ће и подржати метаболичке процесе. Сазнајте шта су ови зачини и како да их користите да бисте добили највише користи.
Како цимет утиче на метаболизам?
Цимет, познат по својој топлој и слаткој ароми, зачин је који се често додаје кафи широм света. Његов мирис може да обогати укус ваше јутарње шоље. Штавише, цимет може позитивно да утиче на ваш метаболизам.
Фото: Профимедиа
Лиза Ричардс објашњава да цимет може да убрза метаболизам кроз неколико механизама. Побољшава осетљивост на инсулин, што омогућава телу да ефикасније регулише ниво шећера у крви. Као резултат тога, ризик од складиштења масти је смањен и глукоза се боље користи као извор енергије.
Поред тога, цимет може да има термогени ефекат, што значи да може мало да повећа брзину метаболизма повећавајући производњу топлоте у телу након што се конзумира.
Прочитајте још
Како куркума утиче на губитак тежине?
Куркума постаје све популарнија као додатак кафи, иако није традиционална комбинација. Овај зачин не само да додаје јединствену арому напитку, већ може да помогне и у јачању метаболизма захваљујући свом садржају куркумина, активног једињења са потенцијалним својствима за унапређење здравља.
Истраживања показују да куркумин може да утиче на смањење обима струка, индекса телесне масе и телесне тежине. Додавање куркуме кафи може да буде још један корак ка подржавању метаболичких процеса.
Како да обогатите кафу зачинима за мршављење?
Да бисте у потпуности искористили потенцијал ових зачина, обратите пажњу на то како их додајете у кафу. Лиза Ричардс предлаже додавање цимета директно у скувану кафу или мешање са млевеним зрнима кафе пре кувања.
У случају куркуме, стручњаци препоручују да са њом помешате прстохват црног бибера. Бибер је кључ за бољу апсорпцију куркумина у телу, а неке студије сугеришу да може да повећа апсорпцију и до 2.000 процената. Додавање куркуме и бибера кафи може значајно да повећа њена својства која промовишу здравље.