Иако су лекари у више наврата покушавали да разоткрију идеју да јаја подижу ниво холестерола, многи људи и даље одржавају овај мит. Против њега се борио још један специјалиста. Како је известио Тимес оф Индиа, ендокринолог др Дип Дута је на друштвеној мрежи X открио да је јео четири јаја дневно више од 18 месеци, што је 28 недељно. Он је признао да то није негативно утицало на резултате липидног статуса. Лекар нема повишен ниво холестерола или триглицерида.

Јаја и висок холестерол - чињенице и митови

Иако јаја садрже холестерол (око 186 мг у једном жуманцету), његова конзумација из хране има мали утицај на ниво у крви. Када једемо више хране која садржи холестерол, јетра га једноставно производи мање. То је механизам саморегулације тела.

Научна истраживања истичу да 70 одсто популације не доживљава негативан утицај јаја на ниво холестерола. Преосталих 30 одсто људи може да доживи благи пораст, али то неће бити штетно по здравље срца.

 

 

Поред тога, јаја могу да повећају ниво ХДЛ (липопротеина високе густине) холестерола. То је био случај са доктором Дипом Дутом. Ендокринолог се похвалио не само повећањем нивоа ХДЛ холестерола, већ и губитком тежине од 12 кг. Последњих девет месеци, поред тога што је јео више јаја, ендокринолог се фокусирао на то да једе углавном салате и да трчи најмање 3-5 км дневно.

Колико јаја можете да једете дневно?

Многи специјалисти опште медицине и дијететике тврде да је конзумирање 1-3 јаја дневно безбедно за здравље. Постоје чак и људи који конзумирају шест јаја дневно без икаквих здравствених проблема. Овај аспект се првенствено односи на спортисте. Кључно је комбиновати јаја са добро избалансираном исхраном богатом поврћем, целим житарицама и здравим мастима.

Прави непријатељ нису јаја

Јаја нису прави узрок високог холестерола, прерађена храна јесте. Стога, ако смо забринути за његов ниво, прво треба пажљиво да анализирамо да ли на нашем дневном менију нема пржене хране и рафинисаног шећера. Ако је одговор да, онда су ово први производи које треба избацити из исхране, а не јаја. У објави доступној на X-у, др Дута је истакао да митови и дезинформације имају штетан утицај на јавно здравље. Важно је заснивати знање на научним истраживањима, а не на популарном мишљењу.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО: