- Споразум је ступио на снагу 3. јануара и прави ефекти ће бити видљиви тек за неколико дана. Јуче смо имали прве две пошиљке хране биљног и мешовитог порекла које су и пуштене у землљу без задржавања. Прва пошиљка је свеже воће и поврће из Албаније која је дошла на наш царински пункт у Врању, где смо извршили контролу и без узимања узорака дозволили увоз, царињење и наставак транспоирта. Друга се односи на бомбонске производе и пецива из Северне Македоније, која је такође контролисана у царинској испостави Врање у пуштена даље без лабораторијских анализа - рекао је Томашев.


Додао је да су обе пошиљке, у складу са Споразумом, биле пропраћене неопходним лаботаторисјким анализама из земаља порекла.

- Две битне ствари су дефинисане овим Споразумом. Прва је листа биљака и дугих роба за које је потребан фитосанитарни сертификат и где се ради фитосанитани прегледа не месту удаљеном од граничног прелаза, а ми то радимо у Врању и та листа је дефинисана за све три земље у региону. Друга је да све пошиљке прате лабораторијијска испитаивања о безбедности хране из земаља порекла. Ако анализе одговарају нашим параметрима, дозвољавамо увоз без додатних узорковања и такве пошиљке се аутоматски пуштају на наше тржиште, а то значи мање задржавања на граничним прелазима - навео је Томашев.

Нагласио је да се по новој процедури знатно скраћује време задржавање робе на границама, јер се роба анализира у земљи порекла без додатних контрола на граници.

- Само лабораторијска анализа траје два до три дана, а са оваквом процедуром више нема никакавог задржавања и пошиљка после наше контроле аутоматски може да се стави у промет. То је у случају свеже хране веома важно, јер она губи на квалитеу са сваким сатом задржавања - нагласио је Томашев.

Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Бранислав Недимовић раније данас је изјавио како су по новом режиму граничне контроле јуче прве три пошиљке робе животињског порекла из Србије отпремлљене у Северну Македонију.

(Танјуг)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".