Када се припрема ускршња трпеза, тада се трудимо да све изгледа богато, укусно и да одушевимо укућане.
Управо је таква ускршња погача која се меси на Велику суботу. Са овим рецептом нећете погрешити.
Састојци:
- 250 мл млека
- 600 г пшеничног брашна (тип 400)
- 25 г квасца (1 коцка)
- 100 г маслаца
Прочитајте још
- 2 јајета
- 1 кафена кашика шећера
- 1 кафена кашичица соли
- 1 кафена кашичица сирћета
Фото: Профимедиа
Припрема:
Ускршња погача је увек у облику плетенице. Најпре размутите квасац у топлом млеку, па потом додајте шећер и неколико кашика брашна. Све то оставите да одстоји 15 минута, па додајте маслац, јаје и сирће.
Умесите тесто.
Док месите, додајте брашно све док не добијете тесто спремно за постављање на радну површину. Спремно тесто мора да одстоји у некој посуди око један сат и обавезно га прекријте влажном крпом.
Потом опет премесите тесто и изделите на три целине. Прве две целине уплићете, али пазите да вам тесто не буде претанко. Тако развучене траке премажите маслацом и уплетите их тако да добијете круг.
Трећу целину развуците, па умотајте у ваљак и поставите га у средину намашћене тепсије. Претходно направљену плетеницу поставите око теста.
Све премажите размућеним јајетом.
Ускршњу погачу пеците на 200 степени око пола сата или онолико колико процените да треба.
(Еспресо)
БОНУС ВИДЕО: