Kada se priprema uskršnja trpeza, tada se trudimo da sve izgleda bogato, ukusno i da oduševimo ukućane.
Upravo je takva uskršnja pogača koja se mesi na Veliku subotu. Sa ovim receptom nećete pogrešiti.
Sastojci:
- 250 ml mleka
- 600 g pšeničnog brašna (tip 400)
- 25 g kvasca (1 kocka)
- 100 g maslaca
Pročitajte još
- 2 jajeta
- 1 kafena kašika šećera
- 1 kafena kašičica soli
- 1 kafena kašičica sirćeta
Foto: Profimedia
Priprema:
Uskršnja pogača je uvek u obliku pletenice. Najpre razmutite kvasac u toplom mleku, pa potom dodajte šećer i nekoliko kašika brašna. Sve to ostavite da odstoji 15 minuta, pa dodajte maslac, jaje i sirće.
Umesite testo.
Dok mesite, dodajte brašno sve dok ne dobijete testo spremno za postavljanje na radnu površinu. Spremno testo mora da odstoji u nekoj posudi oko jedan sat i obavezno ga prekrijte vlažnom krpom.
Potom opet premesite testo i izdelite na tri celine. Prve dve celine uplićete, ali pazite da vam testo ne bude pretanko. Tako razvučene trake premažite maslacom i upletite ih tako da dobijete krug.
Treću celinu razvucite, pa umotajte u valjak i postavite ga u sredinu namašćene tepsije. Prethodno napravljenu pletenicu postavite oko testa.
Sve premažite razmućenim jajetom.
Uskršnju pogaču pecite na 200 stepeni oko pola sata ili onoliko koliko procenite da treba.
(Espreso)
BONUS VIDEO: