Уколико се двоумите да ли да га једете чешће, ових пет разлога ће вам променити мишљење.

Природни савезник варења

Ананас садржи ензим бромелаин, који помаже разградњу протеина и убрзава варење. Овај ензим је нарочито користан после обилног оброка, јер ублажава осећај надутости и нелагодности у стомаку. Зато нутриционисти често препоручују кришку ананаса као дезерт – укусно и корисно.

Ојачава имунитет и ублажава упале

Поред бромелаина, ананас је богат витамином Ц – снажним антиоксидансом који јача имуни систем и помаже телу да се избори са инфекцијама. Студије су показале да редовна конзумација ананаса може смањити трајање и интензитет прехладе, али и помоћи код запаљенских процеса у организму.

Фото: Профимедиа

 

Природни борац против стреса

Манган, још један минерал којим ананас обилује, игра важну улогу у производњи енергије и заштити ћелија од оксидативног стреса. То значи да поред физичких, ова воћка помаже и код психичке издржљивости – идеална је за ужурбане дане када нам треба „природни ресет“.

Нискокалоричан, а заситан

Иако сладак, ананас има релативно мало калорија – око 50 калорија на 100 грама – што га чини савршеним избором за оне који пазе на линију. Уз то, богат је влакнима, па дуже пружа осећај ситости.

Како га најбоље јести?

Стручњаци препоручују да се ананас једе свеж, јер термичком обрадом губи део својих ензима и витамина. Идеално је да га чувате у фрижидеру и поједете у року од пар дана од сечења. Можете га додати у смути, салату, па чак и гриловати – укус ће вас доушевити!

БОНУС ВИДЕО: