Плућњак је мање позната биљка, али вам само име говори да наш народ тачно зна да је добра за органе за дисање, односно да помаже плућима. И њен латнски назив Пулмонариа оффициналис упућује на ту особину, каже на свом Инстаграм налогу фитотерапеут и новинар Момчило Антонијевић.

- Пролеће је право време када треба сакупљати плућњак. Он расте на пропланцима, на ободима шума или у самим шумама. Када га сакупљите, потребно је да га оставите на неком промајном и тамном месту да се добро осуши, да га уситните, чувате у неким папирним кесама или стакленим теглама далеко од сунчеве светлости и употребљавате током године против кашља, бронхитиса, болести плућа и бронхија - саветује травар. 

Можете користити само плућњак, тако што једну супену кашику прелијете шољом кључале воде, оставите да стоји 20 минута, процедите и попијете топло заслађено медом, а можете да га помешате са једнаким количинама дивизме и подбела. На тај начин ћете добити фантастичну биљну мешавину која може да помогне код бронхитиса, код обструктивних болести плућа, па чак и код астме, додаје Момчило Антонијевић. 

Фото: Профимедиа

 

Чајна мешавина за опоравак плућа 

Потребно вам је:

  • 50 г плућњака (Пулмонариа оффициналис)
  • 50 г дивизме (Вербасцум тхапсус)
  • 50 г подбела(Туссилаго фарфара)

Припрема:

Све биљке помешајте па пуну супену кашику смеше прелијте са 250мл кључале воде, промешајте, поклопите и оставите да стоји 20 минута. Процедите и попијте топло. Пију се три шоље на дан месец дана. Чај можете засладити медом.

Напомена: Уколико имате хроничну болест јетре, њен ослабљен рад или породичну историју цирозе јетре, не би требало да користите плућњак, као ни подбел, дуже од две недеље у континуитету. 

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: