Омиљено пролећно воће, јагоде, обожавају сви. Те слатке и мирисне бобице које расту на земљи су пуне есенцијалних нутријената, влакана, витамина Ц, фолне киселине и калијума, садрже и мале количине гвожђа, бакра, магнезијума, фосфора, селена и витамина Б, К и Е.
Редовна конзумација јагода је повезана са здравијим нивоима шећера у крви, према студији објављеној у магазину Антиоксиданти и Нутријенти.
Ако знамо све ове добробити, можда би јагоде требало уврстити у свакодневну исхрану, барем сада када их има на пијаци и маркетима.
Фото: Shutterstock
Могу побољшати рад срца
Студија објављена у магазину Journal of Molecular Sciences предлаже да редовно једемо намирнице богате витамином Ц, попут јагода, јер тако можемо побољшати здравље кардиоваскуларног система.
Ради се управо у витамину Ц који инхибира оксидацију ЛДЛ-а лошег холестерола. ЛДЛ је познат по томе да напада танке омотаче артерија и тако их чини тврђим, преноси Verywell Health.
Чувају и здравље мозга
Научници кажу да су јагоде одговорне и за смањено пропадање мозга, а могуће да су за то одговорни флавоноиди који се у њој налазе, а они имају противупална својства.
Побољшавају пробаву ако се једу свакодневно
Једна шољица јагода садржи око 3 грама топивих и нетопивих влакана, а она топива су јако важна за добру пробаву јер накупљају воду у пробавном тракту и тако помаже да се нутријенти лакше разграде. Нетопива влакна додају чврстоћу столици па ће тако она лакше и брже пролазити кроз црева.
Фото: Профимедиа
Помажу очувању вида
Јагоде доказано помажу у превенцији старосне макуларне дегенерације, најчешћег узрока слепила старијих особа. Истраживање је показало да је свакодневном конзумацијом три или више воћки могуће смањити ризик развоја макуларне дегенерације за више од 36 посто. Научници верују да се добробити могу приписати елагинској киселини, антиоксидансу из јагода.
Запамтите да што више једете јагода то ће ваше тело бити здравије. Можете их јести самостално или додати доручку, а сигурно су одличан додатак за здраву исхрану. Важно је нагласити да само свеже и смрзнуте јагоде садрже прегршт корисних састојака који доприносе здрављу. Наиме, прерађено воће губи већину – ако не и све нутритивне вредности.
БОНУС ВИДЕО: