Др Стивен Гандри више од 25 година проучава дубок утицај здравља црева на опште здравље - најпре као кардиохирург, а затим као истраживач регенеративне медицине. Оно што је научио, напомиње, једноставно је: црева су основа свега, од имунитета до можданих функција и дуговечности.

Један од најмоћнијих начина да их подржите је права исхрана, посебно одређено поврће. Ипак, нису све врсте поврћа исте. Најхранљивије имају две кључне особине: богате су полифенолима и горког су укуса (да, горчина је добра). Ови спојеви хране вашу цревну микробиоту, смањују упале и чак побољшавају когнитивне функције.

Фото: Shutterstock

 

Три најбоље врста поврћа које једе сваког дана:

1. Крстасто поврће

Броколи, прокељ, карфиол, купус, рукола - ово је право поврће за здравље црева. Крстасто поврће подстиче производњу постбиотика - нуспроизвода ферментације бактерија који регулишу имунитет. Такође подржава функцију митохондрија, који из хране стварају енергију за наше ћелије. Ово поврће је богато сумпорним једињењима која помажу здрављу крвних судова. Доктор напомиње да га увек исече пре кувања како би активирао ензим мирозиназу.

2. Артичоке

Неизоставне у медитеранској исхрани, артичоке су пуне инулина - пребиотичког влакна које храни корисне цревне бактерије. Нискокалоричне су, садрже мало масти и богате су калијумом, витамином Ц, магнезијумом и фолатима. Немојте бацати стабљике, саветује доктор. Управо оне садрже највише влакана. Само ољуштите спољашњи део. Доктор их једе куване на пари, кратко пропржене или сирове за максималне користи.

3. Коренасто поврће

Нису сви коренасти плодови једнако здрави. Ротквице, црни и бели лук имају посебно низак садржај шећера. Богати су пребиотицима који хране цревне микроорганизме. Здраве опције су и репа, љубичасти батат и јам. Избегавајте да једете превише куваних шаргарепа и цвекле - куване ослобађају вишак шећера. Уместо тога, пробајте сирову цвеклу танко сечену, са маслиновим уљем и наном.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО: