Нутриционисти су годинама упозоравали на животињске масти, али најновија ранг листа "сто најбољих производа на свету" пољуљала је популарна веровања. Свињска маст заузела је осмо место са 73 бода од могућих 100, испред грашка, црвеног купуса и слатког кромпира.
Према листи коју је објавио ББЦ Футуре, свињска маст има јединствена нутритивна својства, што је чини једном од најбољих животињских масти. Садржи високу концентрацију витамина Б и минерала. Можда изненађујуће, мононезасићене масти у свињској масти, укључујући вредну олеинску киселину познату из маслиновог уља, играју важну улогу у заштити кардиоваскуларног система.
У исто време, засићене масне киселине присутне у свињској масти, иако често критикују, дијететичари сматрају прихватљивим у умереним количинама. Међутим, стручњаци истичу да квалитет такве масти зависи од услова у којима се свиње гаје. Животиње из слободног узгоја, посебно оне узгајане на пашњацима, производе маст са повољнијим нутритивним профилом. На пример, садржи веће количине витамина Д, који је кључан за здравље костију.
Фото: Схуттерстоцк
Као и код било чега, превише може да буде штетно. Свињска маст, иако богата хранљивим материјама, захтева пажљиво дозирање у исхрани. Прекомерна конзумација масти, укључујући и оне животињског порекла, може да доведе до здравствених проблема. Међутим, када се конзумира у умереним количинама, свињска маст је вредна компонента у исхрани, која такође обезбеђује висококвалитетне протеине, неопходне за изградњу мишића.
Прочитајте још
На листи "сто најбољих артикала" посебно место заузела је свињска маст, која је постала једина животињска маст која се сврстала у првих двадесет. Изнад ње су углавном поврће, риба и семенке, укључујући бадеме (прво место). Да ли волите свињску масту? Оставите одговор у нашој анкети испод.
(Мондо)